Přesvědčila naše pozitivní kampaň, neútočili jsme na konkurenci

14. října 2014
Přesvědčila naše pozitivní kampaň, neútočili jsme na konkurenci

Lídrem vítězné strany v Uherském Hradišti je Stanislav Blaha, jak uváděl na svých billboardech – kandidát na starostu. Pozitivní kampaň ODS na Hradišťany asi zabrala, své největší rivaly, ČSSD, porazili o tři procenta, což ve výsledku dělá více než sedm tisíc voličů.

 

Slovácký deník 

 Stanislav Blaha říká, že ho asi nejvíce překvapil úspěch kandidátů ANO, kteří jsou pro většinu ve městě politicky činných lidí neznámí.

Dlouhou dobu jste se s ČSSD přetahovali o první místo, nakonec výsledek dopadl ve váš prospěch. Považujete to za velký úspěch vzhledem k celorepublikovým problémům strany?

Určitě to považuji za velký úspěch. Zvýšili jsme náskok na ČSSD oproti minulým komunálním volbám. Navíc pracujeme s úplně jinými celostátními preferencemi než před čtyřmi lety, tehdy jsme byli na dvaceti procentech, teď jsme na sedmi. Rozdíl je výrazný, proto bych chtěl poděkovat všem voličům, že nad námi nezlomili hůl.

 

Co podle vás bylo hlavním důvodem, že si Hradišťané vybrali ve volbách právě vás. Co naklonilo misku vah na vaši stranu?

Nešli jsme do negativní kampaně. Prezentovali jsme, co bychom chtěli dál ve městě udělat. Částečně jsme ukázali i to, co se za vedení ODS ve městě odehrálo. Rozhodně jsme se vyhýbali tomu, abychom kohokoli ze soupeřů kritizovali. Sázeli jsme na to, že lidé už mají plné zuby toho neustálého osočování a nadávání a šli jsme pozitivní cestou. Já osobně si myslím, že strany by měly ve své kampani především prezentovat svůj volební program a neměly by se dívat na to, co se jim nelíbí na programu konkurence.

V zastupitelstvu jste získali šest křesel, takže bude asi nutné vytvořit nějakou koalici. Máte v hlavě už nějakou vizi nebo bude vše o následujících jednáních?

Mám v hlavě svoje vize, budeme jednat se všemi demokratickými subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. V neděli večer stanovíme vyjednávací skupinu za ODS.

Překvapilo vás, že na třetím místě se v Uherském Hradišti umístilo ANO?

Ano, překvapilo, protože ve všech subjektech, které se ucházely o pozice v zastupitelstvu, jsou vesměs lidé, kteří pro Hradiště už něco udělali, už pracovali v zastupitelstvu nebo nějakých komisích či se jinak zajímali o město. Na kandidátce ANO jsou samé nové tváře.

Více preferenční hlasů než vy získal od voličů Květoslav Tichavský, měli jste už dopředu domluvené, že o místo starosty se budete ucházet pouze vy?

Já jsem od počátku vstupoval do voleb jako lídr. Straně jsem říkal, že jestli chtějí, abych byl starosta, ať mi dají svůj hlas a v opačném případě, ať mi ho nedávají, dostal jsem drtivou většinu. Ono se v tomto systému komunálních voleb nedá úplně hrát na to, kdo získá o několik hlasů více či méně.

Pokud se tedy stane starostou, na co se zaměříte? Co by se podle vás mělo ve městě změnit?

Odkázal bych na náš volební program, prezentovali jsme tři hlavní body, které bychom chtěli nějakých způsobem prosazovat. Jde o parkování, MHD a odpady. Budeme se je snažit zakomponovat do života ve městě. Jsme připravení za čtyři roky předstoupit před obyvatele, pakliže budeme vládnout, ono to totiž může dopadnout ještě jinak, s výčtem toho, co se z našeho programu povedlo a co naopak ne a odůvodnit, proč to popřípadě nedopadlo.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel