Rekreace do pardubických lesů patří

7. května 2014
Rekreace do pardubických lesů patří

Je třeba řešit celou koncepci lesů

Se zájmem jsem si přečetl příspěvek pana Vítězslava Novohradského týkající se možného oživení pardubických lesů. Plně s panem radním souhlasím.

Ovšem jen slova nestačí, je třeba řešit celou koncepci lesů třeba tak, jak se to nyní děje ve Studáneckém lese. V současné době se zpracovává nový lesní hospodářský plán (na období 2015-2024), který dává vedle dalších věci i možnost zapracovat a definovat zvýšenou rekreační funkci lesa.  Studánecký les má rozlohu 88 ha a je hojně využívaný, ale jeho stav co se týče kvality lesních porostů a zejména vybavenosti, tomuto zájmu veřejnosti neodpovídá.

Současný stav vyvolal potřebu koncepčního řešení celého lesa, jehož cílem je zvýšit jeho rekreační potenciál pro široké spektrum obyvatel.  Městský obvod Pardubice III ve spolupráci s útvarem hlavního architekta zadal studii, jejímž úkolem je koncepční řešení struktury cestní sítě (vycházkový, naučný, běžecký a sportovní okruh) s odpovídajícím způsobem založení či úpravou cest a doplňkové vybavenosti.  Ve spolupráci s Klubem orientačního běhu OK Lokomotiva Pardubice je navrženo zřízení areálu pevných kontrol, do vybavenosti bude začleněn stávající cyklokrosový areál. Studie byla zpracována a na konci března veřejně projednána.

Studánecký les se v nejbližší době dočká nové podoby. Tu by si ale určitě zasloužily i další lesy na území města. Tedy nejen lesy, ale především obyvatelé Pardubic, kteří lesy využívají k relaxaci.

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města

Štítky:
Pardubice