Oba návrhy územního plánu Pardubic jsou nerozvojové

18. února 2014
Oba návrhy územního plánu Pardubic jsou nerozvojové

Další směřování města má určit nový územní plán. Ten však k rozkvětu nepřispívá.

Ve městě se připravuje nový územní plán. Dokument, který rozhodne o dalším směřování Pardubic. Dokument, který na dlouhou dobu ovlivní podobu Pardubic. V současné době se s prvními návrhy seznamují na pracovních jednáních zastupitelé města a obvodů a přitom se koná velká debata, zda město dále rozvíjet či zda se spokojit se stávajícím stavem.

Plány nepočítají s rodinnými domky

V tuto chvíli jsou připraveny dvě varianty územního plánu a obě jsou podle mého názoru zpracovány jako "nerozvojové", o čemž svědčí i jejich motto "Návrat do města". V návrzích chybí více ploch pro bydlení v rodinných domcích na okraji města (rozvoj bydlení je směrován většinou do proluk v takzvaném kompaktním městě). To bude mít stejně jako dosud dopad do zájmu obyvatel města o bydlení v okolních obcích, které zájemcům o bydlení vycházejí ve svých územních plánech (ale i cenách pozemků či jejich přípravě) vstříc daleko více. Pro zajímavost: Za posledních 10 let vzrostl počet obyvatel obcí sousedících s Pardubicemi téměř o 4500, pokud by pro dvě třetiny z nich dokázalo město připravit pozemky pro stavbu jejich domů, aby nemuseli stavět mimo území města, přineslo by to ročně městu kolem 30 milionů korun z rozpočtového určení daní.

Chybí i plochy pro podnikatele

Dalším negativem návrhu územního plánu je absence dalších ploch pro rozvoj podnikatelské výstavby, například v okolí plánovaných silničních obchvatů města, kde se to přímo naskýtá. V době soustavného růstu nezaměstnanosti v Pardubicích je to na pováženou. Nedostatek vhodných ploch s sebou nese vyšší cenu těch stávajících a z toho vyplývající nezájem potenciálních zaměstnavatelů o město Pardubice.
A tak bych mohl pokračovat. Snahou nás všech by mělo být, aby mělo město rozvojovou vizi, aby se město dále rozvíjelo, aby mělo ve svém územním plánu dostatek rozvojových ploch pro bydlení a pro podnikání a tím bylo připraveno na další rozvoj. Pak bude město atraktivní pro více lidí, kteří v něm budou spokojeně žít.
Chtěl bych vyzvat obyvatele Pardubic, aby se intenzivně zajímali o přípravu nového územního plánu a svými případnými připomínkami přispěli k tomu, aby tento velmi významný dokument skutečně sloužil k rozvoji našeho města.

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města