Je opravdu nejlepší obranou útok?

4. prosince 2012
Je opravdu nejlepší obranou útok?

Pár faktů k územnímu plánu města.

Pardubický deník otiskl v minulém týdnu názor zastupitele za ODS Miroslava Bati k problematice územního plánu města Pardubic. Současně se tam objevila i reakce náměstka primátorky Martina Bílka na toto téma.

Pan náměstek zvolil jednoduchou metodu – nejlepší obranou je útok. Nejenže místo informací dává zastupiteli Baťovi kázání, jak si má shánět informace a jak s nimi pracovat, ale bohužel tuto čistě pragmatickou otázku přenesl do roviny politického boje. Přitom sám své informace ohýbá, jak mu to zrovna vyhovuje.

Při bližším pohledu na věcnou rovinu však dostává náměstkova argumentace vážné trhliny. Stačí se jen podívat na pár faktů o tom, co v územním plánování pan Bílek zanedbal.

  • Zastupitelstvo města schválilo již na podzim roku 2010 zadání XV. změn stávajícího územního plánu, náměstek Bílek byl jmenován určeným zastupitelem pro tuto změnu. XV. změny jsou v nedohlednu, nedělá se na nich.
  • Zastupitelstvo města schválilo pořízení XVII. změn stávajícího územního plánu. Žádost firmy DECATHLON, o kterém se v předmětném článku zastupitele Bati hovořilo, v něm není zahrnuta, i když náměstek Bílek nesprávně tvrdí opak.
  • Nový územní plán, který město v souladu se zákonem zpracovává, se dostal díky obstrukcím ze strany vedení města do více než půlročního skluzu. Pokyn zpracovateli k zahájení činností na konceptu územního plánu měl být dán v měsíci dubnu, ale nakonec byl vydán až na konci října. Nový územní plán náleží do odpovědnosti náměstka Bílka.

A tak bychom mohli bohužel pokračovat dále. Náměstek Bílek nejenže nezvládá své úkoly, ale při každém byť jen náznaku kritiky je nehorázně arogantní.  Nezbývá nám než se ptát, jestli je opravdu mužem na svém místě? 

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města