Náklady na nový fotbalový stadion pro 1. ligu v Pardubicích - mýty a fakta

26. září 2017
Náklady na nový fotbalový stadion pro 1. ligu v Pardubicích - mýty a fakta

Nový fotbalový stadion pro 1. ligu v Pardubicích – současné vedení města buď nepokrytě hází špínu na ostatní a lže veřejnosti nebo připravuje naprosto nesprávné podklady pro jednání zastupitelstva města; a obojí je špatně

Laik žasne a odborník se diví...:-))). Stávající vedení města, pan primátor Martin Charvát a pan náměstek Jiří Rozinek, vytáhli v posledních dnech (viz sobotní a pondělní regionální pardubické vydání MF DNES a viz páteční tisková zpráva na webu města) do hysterického frontálního útoku, v němž obviňují pardubickou ODS a mě osobně z uvádění nepravdivých argumentů o výši nákladů, které by měly být z veřejných prostředků (z úvěru, který si vezme město Pardubice) vynaloženy na jednoúčelový fotbalový stadion, který nemá být primárně určen široké sportující veřejnosti, ale výhradně pro 1. fotbalovou ligu.

Takže jaká jsou aktuální prokazatelná objektivní fakta a kdo naopak uvádí veřejnosti nepravdivé údaje???

  • Pan primátor Martin Charvát a pan náměstek Jiří Rozinek se při jednání zastupitelstva města i ve všech třech výše uvedených tiskových vyjádřeních pro veřejnost ohánějí tím, že náklady vynaložené městem na fotbalový stadion pro 1. ligu budou údajně činit 302 mil. Kč s DPH a náklady na ostatní investice do veřejných prostor v celé lokalitě v okolí současného letního stadionu budou činit 209 mil. Kč s DPH.
  • Totéž vedení města (za zprávy předkládané radou města na jednání zastupitelstva města opravdu neodpovídají ti „zlí černokněžníci z pardubické ODS“...:-))) v písemné důvodové zprávě k bodu č. 11 ze čtvrtečního jednání zastupitelstva města dne 21. 9. 2017 výslovně uvedlo zastupitelům města zcela jiné finanční částky. Abych nemohl být opět křivě obviněn z údajné lži, tak si dovolím naprosto přesně a doslovně citovat z důvodové zprávy předložené radou města dvě finanční částky včetně jejich výslovně uvedeného odůvodnění:
    • I. etapa – Zprovoznění stadionu na 1. ligu, souhrnné rozpočtové náklady I. etapy 453.932.000,- Kč.
    • II. etapa – Zbývající stavební objekty projektu, souhrnné rozpočtové náklady II. etapy 56.068.000,- Kč.
  • Žádné jiné nákladové částky, než jaké zcela přesně cituji výše, důvodová zpráva předkládaná radou města čtvrtečnímu jednání zastupitelstva města neobsahuje a neobsahovala (úplné znění důvodové zprávy pro čtvrteční jednání zastupitelstva města je kdykoliv k nahlédnutí u mě nebo na samotném městě pro snadné ověření pravdivosti toho, co uvádím výše). Pokud tedy pan primátor Martin Charvát a pan náměstek Jiří Rozinek veřejnosti prezentují výši nákladů na fotbalový stadion pro 1. ligu částkou 302 mil. Kč a členům zastupitelstva města částkou necelých 454 mil. Kč (obojí s DPH), pak jsou jen dvě možnosti – buď primátor tohoto města a jeho náměstek vědomě lžou veřejnosti a ještě se přitom nestydí očerňovat ze lži ostatní nebo uvádějí naprosto nesprávné (o více než 150 mil. Kč!!!) nákladové informace k rozhodnutí členům zastupitelstva města. Nevím jak Vás, občany našeho města, ale mě osobně obě dvě možnosti poměrně děsí (a to je ještě kulantně řečeno ….).
  • V páteční tiskové zprávě na webu města stihli pan primátor Martin Charvát a pan náměstek Jiří Rozinek populisticky obvinit všechny ty zlé a nezodpovědné opoziční zastupitele, kteří jako slepé ovce nepodpořili jejich nesmyslný návrh, z toho že zastavili realizaci areálu sloužícího údajně (opět přesně cituji z tiskové zprávy na webu města) „široké veřejnosti pro sportovní aktivity“. K tomuto nesmyslnému obvinění si opět na rovinu uveďme několik zcela konkrétních čísel:
    • Podle důvodové zprávy pro jednání zastupitelstva města je na vybudování veřejných a dětských hřišť a na zázemí pro ně v projektu počítáno s náklady ve výši pouhých 11 mil. Kč, zatímco na zprovoznění jednoúčelového, veřejnosti pro sportování uzavřeného, fotbalového stadionu je počítáno s náklady ve výši necelých 454 mil. Kč (tzn. s cca 41 x vyšší částkou!!!).
    • Tvrzení pana primátora a pana náměstka o tom, že při takovémto mnohonásobném nepoměru nákladů plánovaných v projektu na veřejné sportovní plochy a na neveřejný fotbalový stadion pro 1. ligu, se jedná o projekt určený nikoliv úzké skupině uživatelů, ale údajně široké veřejnosti, vyžaduje od obou pánů opravdu hroší kůži.
  • Věřte či nevěřte, ale pardubická ODS nemá vůbec nic proti fotbalu...:-))). Pardubická ODS se ale vždy bude hlasitě a nepopulisticky ozývat proti tomu, aby z úvěrového rámce ve výši 1 mld. Kč, který si město vzalo, byla téměř polovina vynaložena na jednoúčelový fotbalový stadion pro 1. ligu nesloužící jakékoliv veřejné funkci města, ale sloužící velmi omezenému okruhu profesionálních sportovců. Myslíme si, že by to bylo hodně nefér vůči všem ostatním sportovním spolkům, klubům či oddílům v Pardubicích a hlavně vůči všem ostatním pardubickým občanům, kteří shodou okolností nenazouvají prvoligové kopačky nebo nepatří k zarytým fanouškům fotbalu...:-))).