Nebojme se zodpovědnosti

15. září 2018
Nebojme se zodpovědnosti

Blíží se říjen a znovu po čtyřech letech proběhnou komunální volby do zastupitelstva města. Jaké byly ty uplynulé čtyři roky z mého pohledu opozičního zastupitele? Občas jsem si připadala jako pod parním válcem. Prakticky jakýkoliv návrh, který jsme přednesli, nebyl schválen, protože Klidné město disponovalo svými čtrnácti hlasy plus jedním hlasem koaličním. Nejde o to, že bych byla ublížená, protože jsem neobhájila pozici místostarostky z let 20102014, ale spíš způsob argumentace proti našim návrhům, která mnohdy úplně chyběla. U závažných bodů mi chyběla vyváženost výhod a nevýhod daného problému. Když si přečtete volební programy za poslední roky, chceme prakticky všichni skoro stejné věci, mimo rozšíření stávající čistírny odpadních vod, ke kterému ale stejně dojde (bohužel ale s několikaletým zpožděním). Chceme školy, školky, dobré silnice, chodníky, sportovní a kulturní vyžití, veřejné osvětlení, prostě to nejlepší pro obyvatele města. Jen se lišíme ve způsobu, jak těchto cílů dosáhnout. Nikdy se nepovede přesvědčit 100% lidí, že to co chceme prosadit, je jediné správné. To se nepovede nikomu. Vždy bude někdo proti, protože nejen, že má jiný názor, ale třeba v daném prostoru i jiný zájem. Z mého pohledu jde spíš o lidský přístup k tomu, kdo s námi nesouhlasí. Vždyť i nesouhlas, nebo odmítnutí, se dá udělat slušnou formou.

Vrátím se ale k zastupitelstvu. Když se podíváte, kolik bodů se na zastupitelstvu projednává, zjistíte, že je to zhruba 25 bodů za měsíc a za ty čtyři roky je to víc jak jeden tisíc bodů k projednání. Materiály dostáváme včas dle zákona, to je 7 dní před konáním zastupitelstva. Každý ze zastupitelů má své vlastní povolání (ano, šel do voleb každý dobrovolně) a program si většinou studuje o víkendu. Proto říkám, že je velice důležité, aby zastupitel dostal relevantní informace ke každému bodu, něco podobného, jako je v účetnictví má dáti – dal. Pokud jste členem strany nebo hnutí, která radnici vede, dostane zastupitel tyto informace většinou na setkání svého uskupení. Pokud ale ve vedení radnice nejste, informace z první ruky nemáte a nevíte, jak se ten daný materiál vyvíjel, někdy i měsíce a roky, tak potřebujete mít buď víc času k prostudování, nebo jasně napsané výhody i rizika toho daného materiálu. A ještě se vrátím k hlasování. Z těch více jak tisíc hlasování za čtyři roky, je velmi malé množství, kdy my jako opozice jsme hlasovali proti materiálu, nebo jsme se zdrželi. Skoro v devadesáti procentech jsme hlasovali shodně s koalicí. To si myslím je dostatečný důkaz o tom, že jsme byli konstruktivní a ne negativistickou opozicí.

Na závěr pár slov. Pokud je člověk v opozici, tak nenese prakticky žádnou zodpovědnost za chod města a někdo může říct, že jen kritizuje, ale rizika nese někdo jiný. Proto jdeme do letošních komunálních voleb s tím, že se nebojíme zodpovědnosti, chceme se podílet na vedení města, chceme dokázat, že slušnost není slabost a jsem přesvědčená, že na to máme i dost lidí.

Zároveň s komunálními volbami probíhají u nás v jižní části Prahy východ a Benešova volby do Senátu ČR, kde za ODS kandiduje člen našeho říčanského místního sdružení, Jiří Kozák. Je to mladý člověk, který žije i se svojí rodinou v Říčanech a jsem přesvědčená, že v Senátu bude přínosem. Proto volte nejen srdcem, ale i rozumem, a hlavně přijďte 5. a 6.10.2018 k volbám.