Ústecký kraj ztratil za poslední 4 roky 17 tisíc pracovních míst

13. května 2012
Ústecký kraj ztratil za poslední 4 roky 17 tisíc pracovních míst

Další zadlužování o 180 až 200 milionů korun ročně s největší pravděpodobností přinese plán prezentovaný hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou na vytvoření 480 nových míst placených z veřejných peněz.

Přitom už dnes musí Ústecký kraj řešit zadlužení ve výši bezmála 2,5 miliardy korun. Zatímco centrální vláda pod vedením ODS vloni snížila náklady na platy státních zaměstnanců o deset procent a státní aparát o devět tisíc úředníků zeštíhlil, navrhuje hejtmanka jít přesně opačnou cestou. Přitom už dnes Ústecký kraj zatěžuje každého svého obyvatele dluhem ve výši téměř 3 000 korun.

 

„V roce 2008 bylo v kraji bez práce 7,9 procenta obyvatel. Dnes nemá zaměstnání 13,2 procenta lidí. Za poslední čtyři roky tedy nezaměstnanost vzrostla o 67 procent a je opět jedna nejvyšších v České republice. Umělé vytváření nových pracovních míst v krajských organizacích na úkor budoucího zadlužování daňových poplatníků není tím správným řešením nezaměstnanosti. Navíc – 480 nových míst určitě nevyrovná ztrátu 17 tisíc produktivních pracovních míst u podnikatelů, o které kraj za poslední čtyři roky přišel,“ říká lídr krajské kandidátky ODS v Ústeckém kraji Vladislav Raška.

 

Raška také upozorňuje na to, že ačkoli hejtmanka oznámila, že podstatnou část nových pracovních míst by měly financovat zdroje Evropské unie, je třeba počítat s jejich dlouhodobou udržitelností. To znamená, že jakmile krátkodobá podpora z EU skončí, bude muset kraj nová místa financovat výhradně z vlastních zdrojů, jinak hrozí, že bude muset podporu vrátit. „Navíc, prioritou je v Ústeckém kraji v prvé řadě řešit zaměstnanost lidí zkušených v průmyslu a ne v kanceláři,“ dodává Raška.

 

Před tím, aby se plán hejtmanky nestal první vlašťovkou ekonomického programu ČSSD na celostátní úrovni, varuje předseda ODS v Ústeckém kraji a poslanec Jan Kubata: „Navyšování byrokracie ještě nikdy nezaměstnanost nevyřešilo. Budování hladových zdí, ztráta flexibility a konkurenceschopnosti - to je špatná cesta, jejíž důsledky dnes velmi tvrdě zakoušejí země na jihu Evropy. ODS namísto toho vždy šla cestou podpory podnikání, omezování administrativní zátěže a vytváření přívětivého podnikatelského prostředí, kde budou přirozeně vznikat nová pracovní místa u podnikatelů namísto náhražek uměle vytvořených u krajských organizací,“ konstatuje Jan Kubata. „Návrh paní hejtmanky je asi tak stejně kvalitní jako její nedávný nepovedený legislativní návrh, takzvaný ústecký balíček.“

Ing. Vladislav Raška

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města

Štítky:
tisková zpráva