Změna financování hasičů je nutná

16. února 2012
Změna financování hasičů je nutná

Nedávný požár v jednom z rozdělovských věžáků mi potvrdil myšlenku, jak je nutné a důležité právě v této době změnit systém financování našich profesionálních i dobrovolných hasičů.

Vždy, když se naší zemí proženou povodně či přívalové deště, nebo se v naší blízkosti stane nehoda či požár jsme hasičům velmi vděční. Ale stačí pár dnů, týdnů či měsíců a na ty, kteří zachraňují životy naše či našich blízkých, náš nebo společný majetek, snadno a velmi brzy zapomeneme. 
 
Chápu, že v době krize či stagnace stát musí šetřit. Šetření na hasičích však považuji za velmi krátkozraké. Nepatřím k těm, kteří jen kritizují, ale vlastní řešení nenabízejí, a proto si dovolím vám jedno řešení představit. 
 
V celé Evropě se na provozu záchranných systémů podílejí i pojišťovny, a to na základě dobrovolného či povinného odvodu. 
 
Proto vám navrhuji odvod ve výši tří procent z neživotního pojištění právě ve prospěch těchto statečných mužů a žen. Za tyto relativně malé prostředky se dá udělat opravdu mnoho – udržet dostatečný počet profesionálních hasičů, zvýšit výcvik dobrovolných hasičů a pro obě složky zajistit tolik nutné zdokonalování techniky. 
 
Věřím, že toto drobné opatření se pozitivně promítne do práce těch, které nezřídka nazýváme hrdiny a jejichž pomoc můžeme kdykoliv potřebovat. 
Ing. Dan Jiránek

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor Kladna
krajský zastupitel