V Kladně se v koalici s ČSSD dohodneme

28. prosince 2011
V Kladně se v koalici s ČSSD dohodneme

Kladenský primátor a středočeský krajský zastupitel Dan Jiránke (ODS) řekl v rozhovoru pro deník Právo.


V krajském zastupitelstvu, kam jste nedávno usedl místo Petra Bendla, se střetáváte s ČSSD v čele s hejtmanem Davidem Rathem a přitom ve vedení města Kladna jste se sociální demokracií v koalici. Není to trochu schizofrenní situace? 

Není, nemám problém hlasovat pro rozumné návrhy, ať je navrhuje kdokoli. Ale na kraji klesla s novým vedením úroveň předkládaných materiálů. Naposledy například předkládali převod movitého majetku, aniž by existoval jeho seznam a hodnota. To by se na městském zastupitelstvu nestalo. 

V řadách ODS už je několik uchazečů o post lídra kandidátky do krajských voleb, potažmo o post hejtmana. Budete se také ucházet? 

Oblastní rada ODS mě navrhovala na lídra, takže ano, ale důležitější je, aby byla kvalitní kandidátka jako celek. 

Dovedete si představit koalici ODS a ČSSD na kraji, když už ji máte v Kladně? 

Nemyslím, že by to bylo vůbec možné udělat. Koalice ve městě znamená sice tvrdá jednání, ale na úrovni kraje máme každý jiné priority. 

Vždyť ale kraj stejně jako město se má starat o školy, silnice… V čem je rozdíl? 

Ani ČSSD neměla v programu dopravu zadarmo bez ohledu na jiné věci. Pokud kraj teď říká, že nemá na zajištění dopravy a současně určil 100 miliónů na dotaci na žákovské jízdné zdarma a přitom je schopen administrovat jen 15 miliónů ročně, proč ušetřené peníze nedá na dopravu, aby se nemusela zdražit. 

Jaké největší investice jste naplánovali pro příští rok v Kladně? 

Bude se rekonstruovat divadlo, zahájíme revitalizaci části Podprůhon, kde se bude investovat 100 až 120 miliónů především do opěrných zdí, nových sítí a komunikací. Také musíme rozšířit ještě dvě mateřské školy a na 9. základní škole předělat několik tříd na mateřskou školu, protože v příštích letech bude potřeba ještě kolem 150 až 200 dalších míst pro děti. 

Bolavým místem Kladna je neutěšený areál bývalé Poldovky. Rýsuje se nějaký koncept na využití? 

V minulosti v celém areálu pracovalo kolem 25 tisíc zaměstnanců, teď jich je tam sotva pětina. Areál je velmi rozsáhlý, rozdělený na části patřící mnoha různým vlastníkům. Snažíme se získat dotace na průzkum ekologických zátěží a posléze bychom chtěli území vyčistit. Až budeme vědět, jaký je stav, a pokud bychom získali dotace, pak bychom část odkoupili a rozhodovali o využití území. Bez výsledků průzkumu se ale nedá plánovat.

Ing. Dan Jiránek

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor
krajský zastupitel