Existuje velká řada otázek, ale odpovědí bohužel málo. A to je třeba změnit.

18. září 2012
Existuje velká řada otázek, ale odpovědí bohužel málo. A to je třeba změnit.

V uplynulých měsících došlo ve Středočeském kraji několikrát k přerušení dodávek elektrické energie či dokonce pitné vody. Ani občané ani postižené obce se však nedočkali žádné reakce, natož pomoci od jeho vedení.

S ohledem na potřebu zajistit obyvatelům základní potřeby (elektrickou energii, vodu, plyn či teplo) prosazujeme zlepšení bezpečnostní politiky kraje. Musí se zvýšit akceschopnost kraje při takovýchto událostech či živelných pohromách. Je nutná užší spolupráce se záchranným hasičským sborem či jednotkami dobrovolných hasičů. Kraj musí ve spolupráci s jednotlivými společnostmi vytipovat kritická místa infrastruktury. Také chceme zlepšit spolupráci s městskou či obecní policií a napomoci jejich koordinaci.

V minulých letech kraj povolil velké množství fotovoltaických elektráren na nejúrodnějších půdách v naší zemi. Na Mělnicku, Kladensku i Slánsku namísto zemědělců a jejich polí máme lány elektráren. To samozřejmě obyvatelům prodražuje náklady na bydlení a spolu s neexistující jasnou podporou oblastí ohrožených suchem či naopak povodněmi ohrožuje jak pracovní místa, tak bydlení. Zlepšit musíme také krizové řízení, které vodárny, elektrárny, rozvodny či transformátorové stanice jsou pro kraj kritické.

Musíme řešit, jak kraj zajistí zdravotní či sociální péči pro seniory, handicapované či rodiny s malými dětmi při výpadku energií či vody. Existuje velká řada otázek, ale odpovědí bohužel jen málo.

Proto kraj musí nutně zvýšit jak spolupráci s obcemi, tak s organizacemi, které mohou jeho obyvatelům pomoci. Návrh, aby část prostředků pojišťoven ve výši 6 % sloužil právě k investicím do integrovaného záchranného systému a jednotkek dobrovolných hasičů, je tou správnou cestou.

Ing. Dan Jiránek

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor
krajský zastupitel