Město nutně potřebuje jasnou strategii pro adaptaci na změnu klimatických podmínek

7. května 2019
Město nutně potřebuje jasnou strategii pro adaptaci na změnu klimatických podmínek

Na minulém jednání dubnového Zastupitelstva města Pardubic byl vznesen požadavek z řad zastupitelů, aby se Komise pro životní prostředí Rady města Pardubic vážně zabývala vytvořením dokumentu, který bude manuálem pro aplikaci do městského rozpočtu i strategie, a také rádcem, jak postupovat při výkyvech klimatu v našem městě.

Primárně myšleno na horké a suché dny letních měsíců, kdy situace z roku 2018 byla prvním varováním, abychom si uvědomili, že podmínky v našem městě nemusí být v letních měsících vůbec únosné.

V pondělí 6.5. Komise pro životní prostředí Rady města Pardubic zahájila jednání na toto téma

s cílem vytvořit strategický dokument, který bude obsahovat možnosti, jak čelit změnám klimatických podmínek jako jsou například maximální možnost výsadby nových stromů v centru

a na sídlištích, dále pak vytipovat vhodná místa pro tuto výsadbu, přemístit inženýrské sítě pro uvolnění místa nové výsadby či zalesnění některých pozemků města, dbát na hospodaření se srážkovou vodou zachytáváním do retenčních nádrží, které budou sloužit pro zalévání trávníků, dále instalace střešních zahrad, které slouží jako přírodní klimatizace ochlazující teplotu rozpáleného domu a zas v zimních měsících slouží jako izolace, kvalitnějších péče o městské trávníky formou instalace zavlažovacího systému či promyšleného sekání během horka či výběru typu odolnějšího druhu travin.

Komise bude následující týdny shromažďovat pomocí pracovní skupiny jednotlivé nápady

a myšlenky pro tento materiál. Já sám jsem garantem této pracovní skupiny, kdy společně s předsedou Komise Františkem Weisbauerem máme na starosti shromáždit co nejvíce myšlenek, zpracovat je, nechat je dále k zpracování pro strategický dokument, který z největší pravděpodobnosti bude vytvořen na požadavek města.

Nesmí však chybět i návod, jak jednotlivé kroky uplatňovat a dále pak připravit možnosti jejich financování z národní či evropské dotační politiky. Je i třeba mít na paměti, že i úřednický aparát musí být připraven na tento nový požadavek a musí být připraven manažersky zajistit jeho plnění.

Může jim být i externista najatý městem tzv. home office, který bude tuto agendu spravovat, jinak město bude bezzubé a prakticky neúčinné ve svých krocích.

Jen připomínám, že nové programovací období ITI (Integrované územní investice pardubicko-hradecké aglomerace) bude mít k dispozici více jak 30 % z celkového balíčku jen a jen na program ekologie a životního prostředí, který zahrnuje myšlenku nízkouhlíkové Evropy a na boj proti klimatickým změnám v městských oblastech.

ODS podpoří jakýkoliv smysluplný strategický dokument, který bude připraven pro zlepšování životního prostředí v Pardubicích, a který zaručí snesitelné podmínky během sucha a horka a zajistit tak městu adaptovat se tak na tyto výkyvy. Dokument by měl mít i část s návodem a postupem, jak maximálně zlepšovat kvalitu životního prostředí v našich pardubických podmínkách.

Nesmím opomenout, že jedním z nedůležitějších předvolebních slibů a části programu ODS z oblasti životního prostředí je podpora a realizace střešních zahrad a zelených střech a hospodaření modro-zelené ekologie.

Za mne osobně se snažím lobbovat za instalaci dalších veřejných pítek v centru města, která zajistí lidem během horkých dnů dostatečně vhodný počet míst pro hydrataci. Bohužel i kolapsové stavy občanů, kteří jsou dehydratování v horkých dnech, se minulý rok drasticky zvýšil.

Do manuálu musí být i zahrnuty takové postupy, jako pravidelné kropení ulic a chodníku v horkých dnech, kdy prašnost je velmi vysoká i z důvodu přízemního ozonu.

I takové postupy musí dokument obsahovat. Musí být maximálně obsáhlý.

Doufejme, že práce bude kvalitně vykonána a budeme mít zde dokument, který pomůže ve strategii.

Já sám jsem se dobrovolně přihlásil jako garant a aktivně jsem již předložil Komisi své návrhy na adaptaci.

Věřím, že budeme úspěšní.