ODS, to byl pěkný sešup!

3. října 2014
ODS, to byl pěkný sešup!

Zřejmě nemá cenu vysvětlovat, že současná kondice Občanské demokratické strany není v očích voličů příliš dobrá.

 

ODS, to byl pěkný sešup

     Zřejmě nemá cenu vysvětlovat, že současná kondice Občanské demokratické strany není v očích voličů příliš velká. Pokud shrnu ve zkratce její historii, tak období „Klausovské“ je nenávratně pryč. Z druhé strany je však nutné poznamenat, že za doby předsednictví Václava Klause, byla ODS ideově vcelku čitelná politická strana. Jeho působení zanechalo Občanské demokraty v dobré kondici a měli nakročeno k postupnému růstu a opanování pravicového spektra české politiky. Následné převzetí předsednického křesla Mirkem Topolánkem bylo zpočátku velmi úspěšné a v období politické opozice na celostátní úrovni najednou ODS ještě více rostla a porážela ČSSD na všech frontách, a to až do roku 2006, kdy došlo k zásadnímu zlomu ve vývoji ODS jako celku.

      Vláda Mirka Topolánka od roku 2006 započala postupný úpadek ve všech směrech. Nebyly dodrženy některé zásadní sliby, se kterými ODS vyhrála volby do Poslanecké sněmovny. Navíc se začaly projevovat i negativní důsledky postupné cesty vzhůru, a to tím, že začaly vyplouvat na povrch skandály lidí, kteří se do této politické strany „navezli“ za účelem rychlého zbohatnutí a získání moci a kterým na pravicových principech nikdy nezáleželo (je dosti tristní, že na přímou otázku jmenování některých základních představitelů liberálního ekonomického směru nedokázali někteří tehdejší čelní představitelé jakkoli reagovat). Takovýto stav započal sešup v oblibě u voličů dolů takovým tempem, že následovník v podobě Petra Nečase už pouze stačil brzdit pád preferencí, ovšem ve zkaženém ovoci bylo až příliš mnoho červů. Další skandály a skandálky přibývaly, ovšem kruciální chybou dle mého bylo spojenectví s TOP 09, která zprvu nenápadně a s pokračujícím časem čím dál tím viditelněji přebrala ODS její dosavadní voličskou základnu.

    V současné době je u kormidla lodi zvané Občanská demokratická strana Petr Fiala. Uvidíme, jestli se mu podaří vrátit tuto politickou stranu na dřívější úroveň, ovšem i kdyby se to zdařilo, každému realistovi musí velmi rychle dojít, že tato cesta bude dlouhá - možná více než si mnozí mysleli. Politika totiž stále vykazuje vcelku zásadní setrvačnost, při které voliči žijí v mediální bublině, a to zejména v politické minulosti. Dnešní ODS již není tím samým subjektem, jako byla ještě před několika lety, případně i měsíci. Dnešní stav politiky v ODS již neodpovídá tomu stavu, ve kterém stále ještě většina voličů mediálně žije. V nejedné diskusi jsem se setkal s poznámkami jako „a co pan XY.. vždyť ukradl to a ono.. jak můžete za takovou politickou stranu kandidovat ?“, kdy posléze zjistíte, že tento člověk hovoří o nějakém členovi ODS z úplně jiného regionu, nebo působícího v ODS před několika lety a těžko chápe, že řadový člen politické strany skutečně nemá jak ovlivnit jednání kohokoli z jiného regionu, či odpovídat za jednání špiček působících v dané politické straně již před několik lety. V drtivé většině není schopen ovlivnit ani kroky reálné politiky jednotlivých zástupců ve veřejných funkcích v daném místě, či lokalitě, protože tato politická strana, ať už byla či je jakákoli, vykazovala jednu z vlastností, kterou spousta dnes, nebo v době velmi krátce minulé nově vznikajících politických subjektů nemá, a tou je vnitřní demokracie a zejména osobní odpovědnost za jednotlivá rozhodnutí, která ten který veřejný zástupce vykonávající tuto funkci v barvách Občanských demokratů, činí. 

     Jinými slovy pokud jsem kritizován za jednání jiných lidí, není možné na takovouto kritiku relevantně reagovat a takováto kritika není účelná, nýbrž bývá velmi často účelová. Z druhé strany je však nutné přiznat, že ODS nemá díky různým skandálům příliš skvělou pozici, ovšem dnes je již z velké části očištěna od lidí, kteří poškozovali její pověst. V co však věřím je, že pravicový volič pochopí jednu zásadní věc. Tou je skutečnost, že v jakýchkoli volbách de facto nerozhoduje o tom, co bylo, nýbrž rozhoduje o tom, co bude či nebude. Minulost je dobrá pro poučení, ovšem o naší budoucnosti rozhodujeme nyní. Kandiduji ze ODS v komunálních volbách 2014 jako kandidát č. 4, a to za všechny pravicově smýšlející Hradečáky. Pojďte do toho se mnou

Mgr. Václav Řehoř

předseda místního sdružení
člen oblastní rady