Hradec Králové musí změnit svou ekonomickou strukturu.

25. září 2014
Hradec Králové musí změnit svou ekonomickou strukturu.

Receptem na fungující ekonomiku je dostatečné množství prostředků směny. V dnešní době fungují jako prostředek směny peníze.

Jistě si všichni (nebo alespoň drtivá většina z nás) uvědomujeme, že peníze nejsou pro život všechno, ovšem na druhou stranu, k životu v dnešní civilizované společnosti jsou potřebné. Prvořadým cílem pravicové politiky by pak dle mého názoru mělo být vytvoření dostatečného množství příležitostí pro všechny občany, aby tento prostředek směny byly schopni získávat, a to v dostatečném množství. Z druhé strany otázku utrácení veřejných rozpočtů by měl pravicový politik řešit až na dalším místě, neboť pokud nebudou mít občané, kteří mají platit daně a poplatky, sami dostatek finančních zdrojů, těžko budou moci dostatečně přispívat do veřejných rozpočtů (jinými slovy, na veřejné projekty musí někdo taktéž vydělat). Tedy klíčovým segmentem je logicky nejprve sektor soukromý.


Při pohledu na ekonomickou strukturu Hradce Králové však získávám pocit, že zde tomu tak zrovna příliš není. Hradec Králové se začíná stávat místem, kde větším úspěchem je stát se dobře placeným úředníkem před tím, stát se dobrým (a dobře vydělávajícím) podnikatelem. Soukromý sektor sice existuje, ale zpravidla nenabízí na jednotlivých pracovních pozicích tak dobré finanční ohodnocení, jako sektor veřejný, a to jistě nevěstí nic moc dobrého. Aby bylo jasno, nemám nic proti úředníkům (sám jsem po nějaký čas jako státní úředník pracoval). Toto srovnání nikterak nesouvisí s jejich prací jako takovou, ovšem nutí mne k jistému zamyšlení. Ve fungující ekonomice totiž nemůže být dlouhodobě udržitelný stav, ve kterém je vysoké procento zaměstnaných ve veřejném sektoru, včetně toho, že zde často jednotlivý pracovník zároveň získává vyšší finanční ohodnocení, než v sektoru soukromém. Takový stav mně nedává příliš ekonomický smysl, protože se zákonitě musí objevit otázka, kdo to vše platí a z čeho?

 

Mým cílem je, aby z Hradce Králové nebylo „město úředníků“ tak, jak se mu dnes již vcelku obecně říká. Chci, aby z Hradce Králové naopak bylo město bohaté, které má svoji dobře fungující veřejnou sféru, ovšem které bude městem nových příležitostí a které se bude rozvíjet zejména v oblasti soukromé. Bez dobře vydělávajících podnikatelů a firem, se totiž nebudou otevírat nové pracovní možnosti, které by zároveň taktéž byly dobře finančně ohodnocené. S vyššími příjmy domácností totiž může teprve růst spotřeba a dále se rozvíjet nabídka služeb a tedy opět i další možnosti rozvoje pro začínající podnikatele. Veřejný sektor a jeho příjmy jsou totiž zásadně závislé na tom, jak dobře funguje sektor soukromý, na jeho daních je přímo závislý. Pokud se bude dařit soukromému sektoru, pocítí důsledky velmi brzy i sektor veřejný. Ovšem vzít tento princip a obrátit jej s tím, že nejmasivnější investice bude provádět veřejný sektor a soukromý na něm bude závislý, je cestou do ekonomického úpadku, která navíc otevírá široký prostor pro korupci a klientelismus. Tyto otázky jsou tak dle mého v dnešním Hradci Králové klíčové téma k diskusi. Tedy co si o tom myslíte Vy? 

 
Pojďte diskutovat na Facebook:
Mgr. Václav Řehoř

člen oblastní rady
předseda místního sdružení
člen oblastní rady