Zdravotnictví potřebuje změny, nejen víc peněz

22. září 2016
Zdravotnictví potřebuje změny, nejen víc peněz

Česká lékařská komora bude na dnešním mimořádném sjezdu řešit krizi zdravotnictví. Lékaři dlouhodobě upozorňují na problémy, které ministerstvo odmítá skutečně řešit a pouze přidává další a další veřejné peníze do bezedného systému. Mimořádný sjezd není běžnou událostí, jenom ukazuje, jak špatně současná vláda rezort spravuje.

 
 
Musíme hledat cesty, jak do zdravotnictví přivést více soukromých peněz, v jejichž zapojení je ČR na jednom z posledních míst v EU. Musíme zásadně podporovat domácí péčí zdravotní i sociální tak, aby lidé mohli co nejvíce času léčby strávit doma. Taková péče je podstatně levnější a zároveň komfortnější, než pobyt ve zdravotnickém zařízení a zároveň se tím pro lékaře uvolňují ruce pro péči o ty, kteří nemocnici skutečně potřebují. V neposlední řadě je nutné změnit zdravotní pojišťovny na efektivní nákupčí zdravotní péče a zároveň lépe chránit pojištěnce.
Máme podobný názor jako ČLK na nutnost snížit počet základních specializací lékařů a na potřebu zjednodušit administrativu, která se na lékaře a sestry valí. Souhlasíme s principem stejných úhrad za stejnou péči a nutností zprůhlednit a zjednodušit Úhradovou vyhlášku a tzv. Bodník.