Vystoupení Evy Decroix na IPAC Summitu v Taipei

31. července 2024
Vystoupení Evy Decroix na IPAC Summitu v Taipei

(www.ods.cz) Vystoupení předsedkyně sněmovního podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí a spolupředsedkyně IPAC za ČR Evy Decroix na IPAC Summitu v Taipei.

Vážený pane předsedo Wangu,

nejprve bych Vám chtěla ze srdce a jménem všech svých kolegů poděkovat za Vaše milá slova a vřelé přijetí. Je mi velkou ctí sdílet s Vámi tento okamžik. Mé poděkování patří také taiwanskému ministerstvu zahraničí za umožnění tohoto mimořádného setkání. Pro nás všechny je to výjimečná příležitost k posílení našeho přátelství a vyjádření podpory Taiwanu.

Narodila jsem se v České republice v době, kdy naší zemi vládla komunistická strana a země nemohla volně dýchat. Často jsem si jako mladá studentka kladla otázku, jak bych se zachovala tváří tvář represivnímu režimu, který padl, když mi bylo pouhých šest let. Měla bych sílu se mu postavit? Nebo bych sklonila hlavu jako miliony dalších? Nechala bych se zlomit? Uměla bych žít v nesvobodě? Nevím.

Ale vím, že v té době existovali lidé, kteří se zachovali statečně a vzdorovali. Dokázali si ve svých srdcích uchovat pulzující lidskost i ve vše objímající šedi komunismu. Dokázali najít spojence v zahraničí a společně dosáhnout vysněné změny – sametového svržení režimu. Bez násilí. Nebýt však dobrých přátel a podporovatelů v zahraničí, nezvládli by to.

Vím, že o pár desítek let později jiní lidé projevili rovněž velkou statečnost. A s klidem a odvahou se jim podařilo postavit stejně plíživému nebezpečí pro naši demokracii – Čínské lidové republice. Navzdory tlaku a výhrůžkám se předseda Senátu Jaroslav Kubera rozhodl v roce 2019 oficiálně Taiwan navštívit. Jeho odkaz žije dál a nesou si ho s sebou i další čeští reprezentanti.

Díky těmto lidem máme dnes s Taiwanem velmi plodnou spolupráci a díky těmto lidem tu dnes mohu být i já. A jsem ráda, že nejsem sama. Jsem hrdá, že zde stojím jako členka IPAC. Naše přítomnost zde je vyjádřením nejzákladnějšího práva zakotveného v našich mandátech – přátelit se s těmi, kteří sdílejí naše hodnoty. IPAC je jedinečná organizace, která sdružuje lidi z různých zemí, názorů, politického přesvědčení – a to, aby společně hledali způsoby, jak co nejlépe ochránit demokracii a lidská práva. A přesně tyto hodnoty nenávidí ti, kdo chtějí světu vnutit nový řád – motivovaný a postavený na moci, síle a despektu k lidskému životu.

Nenechte se mýlit, přátelé, ve hře je mnoho. A bitva již začala. Evropu denně ničí nejen ruské tanky na Ukrajině. Celý svět je zmítán kybernetickými útoky, vlny dezinformací rozedírají duše našich lidí. Tato bitva nás stojí mnoho sil. Problémy, se kterými se doma všichni potýkáme, jsou si ale velmi podobné. Společně je můžeme zvládnout lépe, budeme-li stát při sobě a budeme-li sdílet své zkušenosti.

Mohu se s vámi podělit o českou zkušenost. Zkušenost středně velké země, která si ze statusu dříve aktivního člena čínské iniciativy Pásma a stezky dokázala proklestit cestu k sebevědomé zahraniční politice. Ta je založená na respektu k hodnotám a úzkém vztahu se státy, se kterými sdílíme fundamentální hodnoty. Většina českých občanů tuto hodnotovou politiku podporuje. Rozumí, že prohlubování přátelství s Taiwanem nás nejen posiluje, ale přináší i oboustrannou prosperitu.

Závěrem, mi dovolte dodat, že byť jsem jako mladá studentka nevěděla, jak se postavit komunismu, dnes jako žena, matka a politička vím přesně, co musím udělat. Vstát a stát spolu. Každý z nás může! Musí!

Eva Decroix

místopředsedkyně strany
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
krajská zastupitelka
předsedkyně regionálního sdružení
členka oblastní rady