Tisková zpráva Ing. Jiřího Crhy ke vstupu konkurence na železnici

5. března 2012
Tisková zpráva Ing. Jiřího Crhy ke vstupu konkurence na železnici

Vstup konkurence na železnici musí proběhnout komplexně....

Zpřístupnění železničních tratí konkurenci v Jihomoravském kraji (JMK) musí proběhnout co nejrychleji a v plném rozsahu. Jihomoravská ODS otevření soutěže na železnici jednoznačně podporuje. Připomínky k plánovanému tendru ovšem dlouhodobě naráží na odpor sociálních demokratů.

 

„Návrh současného vedení kraje na zpřístupnění 18 procent tratí vnímám jako výsměch a pouhou deklaratorní snahu zalíbit se. Otevření železnic musí proběhnout v plné míře a v co nejkratší době. Obava z problémů s výběrovým řízením je pouhou zástěrkou pro neochotu ČSSD vytvořit plně konkurenční prostředí,“ uvádí kandidát ODS na hejtmana JMK Jiří Crha.

 

Smlouva s Českými drahami přitom dovoluje vstup konkurence až 55% tratí v kraji.“Nevidím jediný důvod, proč by nemohlo být využito maxima, které smlouva s ČD umožňuje. Obzvláště v případě, kdy zbývajících 45% tratí může být dle smlouvy zpřístupněno až po roce 2019,“ doplňuje Jiří Crha.

 

Konkurenční boj prospěje především cestujícím. Vyšší nároky na kvalitu poskytovaných služeb přinutí dopravce tyto požadavky akceptovat. „Z příkladů na dálkových tratích vidíme, že to není nejmenší problém, a veřejnost tento krok vítá.  Jako kandidát na hejtmana budu vstup konkurence na železnici podporovat všemi prostředky,“ uzavírá Crha.

Ing. Bc. Jiří Crha

lídr kandidátní lístiny pro volby do Z JMK 2012

Štítky:
tisková zpráva