Většina krajských lídrů souhlasí se zavedením finančního stropu na volební kampaň

29. března 2012
Většina krajských lídrů souhlasí se zavedením finančního stropu na volební kampaň

Návrh kandidáta ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiřího Crhy na zavedení finančních stropů na volební kampaň přivítala jak krajská TOP 09, tak i KDU ČSL. Lídři stran se dohodli, že limit by neměl překročit čtyři miliony korun.

„Jsem rád, že náš návrh má kladnou odezvu. Myslím, že to je rozhodně krok správným směrem a lidé to ocení. Společně s Janem Vitulou (TOP 09) a Stanislavem Juránkem (KDU ČSL) jsme se dohodli, že strany budou na svých webech zveřejňovat sponzorské dary a kompletní náklady vynaložené na kampaň,“ uvádí Jiří Crha. „Stanovisko pana hejtmana Haška zatím neznáme, protože v době kdy jsme vedli jednání, plnil v Praze své poslanecké povinnosti. Jsem ale přesvědčen, že návrh podpoří,“ doplňuje Crha.

Strany si uvědomují, že nastavit kontrolní mechanismy nebude jednoduché. „Dohodu beru jako závaznou a věřím, že i ostatní lídři svému slibu dostojí. Ozývají se hlasy, že kontrola výdajů na kampaň není jednoduchá, což je jistě pravda. V tomto ohledu proto musí sehrát kontrolní roli rovněž média a samotní občané,“ uzavírá Crha.

Ing. Bc. Jiří Crha

lídr kandidátní lístiny pro volby do Z JMK 2012

Štítky:
tisková zpráva