Volte špatné strany

24. října 2013
Volte špatné strany

Doporučení není překlepem. Lidé by měli volit špatné strany, které nemají rádi. Dobré strany totiž neexistují. Pokud po dvaceti letech demokracie zklamané voliče zaujme nějaký nový politický projekt, jedná se zpravidla o politický omyl.

Ti lidé to určitě myslí dobře, ale již podle programu můžeme diagnostikovat, že k naplnění slibovaných cílů nedojde. Nejčastější programovou chybou bývá záměna programu za zbožné přání. Všichni si samozřejmě přejeme „spravedlnost pro všechny“ a „ochranu dětí“ a „ochranu seniorů“ a „levné potraviny“ a „práci pro všechny“ a „zvýšení důchodů“ a „snížení zločinnosti“ a „zatočení s korupcí“ a „budoucnost bez dluhů“... Čert se však skrývá v prostředcích, jakými chce politik daného stavu dosáhnout. To však o žádný z nových politických subjektů neřeší. Ani nepotřebuje. Lidi je možno snadno nachytat na „naději“ a na „změnu“. Místo Bárty příjde Babiš, místo Sládka přijde Okamura a lidé jim opět házejí hlasy jako opilí.

Například přímou volbu starostů, kterou má ve svém programu Babiš i Okamura, může navrhnout pouze člověk, který nikdy neseděl v žádném zastupitelstvu. Vědí tito lidé vůbec, jak funguje hlasování v obecní radě? A jaký by byl osud starosty bez nadpoloviční podpory ostatních radních?

Nové strany mají jednu velkou nevýhodu. Nemohly si zatím vyzkoušet, jak jsou samy neschopné a selhávající a korupční a nevypočitatelné a špatné. Nevědomost sice hříchu nečiní, ale v politice nevědomost nepředstavuje žádnou výhodu. Pro politika ani jeho voliče. Proto bych se přimlouval za „starou špatnou demokracii“, založenou na tradičním souboji špatných velkých stran, v našem případě ČSSD versus ODS. Tyto dvě velké strany ať si to v nadcházejících i příštích volbách rozdají. Ostatní ať se skromě přidají se svými dílčími programy na jednu nebo druhou stranu. Ať nám však netvrdí, že jejich program je lepší, když jim ještě teče politické mléko po bradě!

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru