Nečasovi s láskou

17. října 2013
Nečasovi s láskou

17. června 2013 předseda vlády ČR Petr Nečas odstoupil ze své funkce. Vše vypadalo, jako by odešel zadní uličkou. Něco velmi podstatného však dodnes nebylo řečeno.

Petr Nečas nebyl nějakým bezvýznamným referentem na bezvýznamném úřadě. Petr Nečas byl nejvyšším představitelem exekutivy České republiky. Vyspělé národy ke svým vládcům chovají respekt. Úcta se projevuje i v případě, že s předsedou vlády nesouhlasíme nebo se nám něco v jeho chování nelíbí. 

Petr Nečas byl velice úspěšným premiérem co do prosazování vládního programu v Parlamentu ČR. Po 15 neúspěšných letech  prosadil nový občanský zákoník. Po 20 letech se mu podařilo prosadit církevní restituce. Jako prvnímu premiérovi se mu podařilo prosadit kompromisní II. pilíř penzijní reformy. Podařilo se mu zkrotit růst státního dluhu v těžkém období celosvětové recese a díky tomu mají naše státní dluhopisy nejnižší úrok v Evropě. (Jenom na dluhové službě ušetří ČR 40 miliard Kč ročně.)

Petr Nečas dokázal klidným způsobem vysvětlovat veškerá vládní opatření, své oponenty neurážel ani neponižoval. Mnoho energie věnoval na udržení vládní koalice, na polemiky s opozicí i udržení jednoty vlastní strany. Vše dělal za situace, kdy se snažil zlepšit protikorupční klima v české společnosti. To poslední se mu stalo osudným. 

Tajné služby vyspělých zemí chrání premiéra před skandalizací a vulgarizací. Všichni si uvědomují, že každý premiér je člověk s jiným druhem lidských slabostí a proto ochrana vládce počítá i s tímto speciálním druhem ochrany. Tajné služby ČR, místo aby premiéra chránily, mu rok a půl odposlouchávaly telefon. Denně měly přísun těch nejcitlivějších osobních informací. Znaly podrobnosti jeho manželské krize, věděly, kdy chtěl ohlásit odchod z politiky, věděly, kdy se chce znovu oženit. Dva dny poté, co ohlásil rozvod svého manželství, zranily jej na nejcitlivějším místě - zatkly jeho spolupracovnici. Ji ponížili vazbou, která se následně ukázala jako nesmyslná. Vrchní státní zástupce si počínal jako major James Hewitt, který zveřejnil intimní detaily vztahu s Lady Dianou. Věci, které gentleman podrží v tajnosti, se prezentovaly jako Ištvanův triumf. Vážnost státního zastupitelství se smrskla na dodávání bulvárních zpráv o poníženém premiérovi.

Pátek Lidových novin 11. 10. 2013 uveřejnil dojemný rozhovor se Zdeňkem Svěrákem. O našem devátém českém premiérovi se zde vyjadřuje následovně: „Mimochodem, taky je mi smutno z toho pana Nečase, kterého osobně neznám a kterého jsem ani nevolil. Já myslím, že budoucí historik shledá tu jeho vládu jako odpovědnou. Když se na to podíváme – jako já na rukopis – s odstupem času, zjistíme, že tenhleten Nečas s tím pošmourným jménem a osudem doplatil na pozitivní věc, kterou udělal: že osvobodil justici a dal jí volnou ruku. A ta ruka ho pak smetla místo těch, na které měla dopadnout. Já vám ukážu fotku, kterou jsem si vystřihl z Lidovek. Na té fotce je právě Nečas, jak se drží za ruku s paní Nagyovou, pevně. Jí vlají vlasy a on má ten několikadenní porost vousů, vypadají jako štvanci. Je to dramatická fotka, mohl by to být plakát na film o lásce v kritickém věku a kritické době.“

Předchůdci Petra Nečase udělali daleko větší chyby než on, měli daleko problematičtější poradce i vedoucí kanceláře. Chyba, která se Nečasovi vyčítá, neměla nikdy spatřit světlo bulváru, ale ve spolupráci s tajnou službou měla být řešena v zárodku.

Co říci závěrem?  

Petr Nečas si zaslouží naše poděkování za tříleté období stability, které garantoval v čele vlády ČR v letech 2010-2013. Petr Nečas si zaslouží obdiv za udržení vládní jednoty v nelehkých koaličních problémech, způsobených především rozpadem strany Věci veřejné. Petr Nečas si zaslouží naše uznání za prosazení reforem, ke kterým neměli dostatek odvahy ani sil jeho předchůdci. Petr Nečas si zaslouží naše pochopení při řešení složitých rodinných a citových problémů, které v životě mohou potkat každého. On je vyřešil čestně. Politicky i lidsky. 

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru