Proč umí ODS prohrávat

14. října 2013
Proč umí ODS prohrávat

Pro existenci politické strany není tak důležité, aby pokaždé vyhrála. Daleko důležitější je, aby dokázala prohrát. O tom, že ODS umí prohrávat, jsme se přesvědčili opakovaně.

Minulé volby v roce 2010 vyhrála ČSSD, ale ODS navzdory tomu sestavovala vládu. Zaplatila za to tvrdými kompromisy, ale dokázala zemi provést nejtěžším obdobím recese.

Při prezidentské volbě v roce 2013 její kandidát nemohl vyhrát, neboť za situace, kdy ODS zastávala tři nejvyšší ústavní funkce (prezident, předseda vlády, předsedkyně sněmovny) byl kyvadlový efekt příliš nemilosrdný. Někteří odpůrci Přemysla Sobotky si to mylně vykládali jako jeho neúspěch. Ve skutečnosti však tento kandidát ODS na prezidenta prokázal mimořádnou míru odvahy a pokory zároveň - šel do předem prohraného boje a prohru ustál s džentlmenským úsměvem. To se nedá říci o některých jeho „více úspěšných“ protikandidátech (Fischer).

Jsou strany, které dokážou jenom vyhrávat. Jakmile jednou prohrají, zmizí ze scény.

A tam můžeme vzpomínat na ODA, US, Evropské demokraty, Stranu zelených, Republikány, Věci veřejné a další kdysi nadějné projekty, které zmizely pod pětiprocentní hranicí volitelnosti. Dnes podobný scénář mnoho lidí předpovídá ODS. Přáním mnoha voličů, znechucených politickým životem, je vytrestat ODS a zcela marginalizovat její vliv.

Letošní parlamentní volby ODS skutečně nevyhraje. Ale bez ní se neobjede ani současný, ani budoucí politický život v České republice. Proč? ODS je totiž stranou státotvornou, postavenou na jasných hodnotách. Za 22 let své existence dokázala vygenerovat nejvíce předsedů vlád i dalších ústavních činitelů. Je to strana, která se zcela dokázala vymanit z vlivu „otce zakladatele“ Václava Klause a není dnes závislá na jedné charismatické osobnosti, jako strany jiné – mladší (např. TOP 09). Na rozdíl od populistických výkřiků typu „ANO 2011“ nebo „Úsvit přímé demokracie“ je ODS skutečnou stranou, ovládanou zezdola, která má stabilní členskou základnu a jejíž politici pracují ve většině obcí, v krajských zastupitelstvech, v českém i Evropském parlamentu.

ODS nemusí být populární a nemusí pokaždé vyhrávat. Ale fakt, že dokáže prohrát a přežít díky svým hodnotám, ji favorizuje před ostatními politickými projekty, které se staví jako zdánlivě lepší. Možná tentokrát hnutí ANO Andreje Babiše dokáže vyhrát nad těžce zkoušenou ODS. Ale ruku na srdce: domnívá se někdo, že by Babišovo hnutí dokázalo prohrát a přežít?

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru