Slavnosti 650 let Hořice městem a 200 let Hořických trubiček

2. září 2012
Slavnosti 650 let Hořice městem a 200 let Hořických trubiček

Když se mě kolemjdoucí návštěvník Hořic zeptá, kde se dají ve městě koupit Hořické trubičky, vždycky mě to potěší, protože vím, čím je naše město proslulé v celé republice. A není to jen Česká republika, kde Hořické trubičky znají, nechávají si je posílat i lidé, kteří žijí v zahraničí.

A v nejbližší době budeme mít možná další hořický rekord a to tehdy, pokud se nám podaří vyrobit nejdelší Hořickou trubičku. A co je unikátní - poprvé budou mít naše trubičky vlastní veřejnou oslavu.
Oslavy 650 let Hořice městem a 200 let Hořických trubiček, které se konají ve dnech 6. až 9. září 2012 připomenou nejen naši proslulou výrobu této cukrovinky, ale i další unikáty i aktivity, jimiž jsou Hořice známé i mimo náš region, například ojedinělou galerii plastik v přírodě a pravidelná setkání sochařů z celého světa, světoznámé motocyklové závody 300 zatáček Gustava Havla nebo v poslední době velice populární vystoupení mužských mažoretek alias Mužoretů.
Tak velké oslavy pořádáme po půl století a navazujeme na oslavy 600 let města, které se konaly v roce 1962. Ve městě je hodně pamětníků, které si je ještě pamatují. Od té doby se naše město rozrostlo a uskutečnila se spousta změn, které jsou ku prospěchu občanů. A jak se město v průběhu času měnilo, uvidí lidé na několika výstavách. Původní osada, která se na počátku existence Hořic zformovala kolem kostelíku na vrchu Gothard se za devět století hodně proměnila.
Oslavy jsou naplánovány na 4 dny, jejich vyvrcholení bude v sobotu, kdy se uskuteční nejvíce akcí. Z důvodu organizace tak velké akce bylo nutné učinit některé dopravní změny.
V sobotu, kdy je hlavní program oslav, se představí nejen hudební, divadelní a zábavné soubory přímo z Hořic, ale také z partnerských měst Trstené ze Slovenska, Jablonky z Polska a Kerepese z Maďarska. Předvedou svoje umění nejen na pódiu, ale vystaví na pultech své typické výrobky a kulinářské speciality. Návštěvníci uvidí nejen naše krásné mažoretky, ale i slavné Mužorety. Budou se konat různé soutěže spojené s Hořickými trubičkami. Kdo chce, může se věnovat rekreačnímu sportu. Pro děti i dospělé je určen orientační běžecký závod v okolí vrchu Gothard. Bližší informace o programu na www.horice.org/650let/.
Odpoledne a večer se uskuteční koncerty na čtyřech místech ve městě – na náměstí Jiřího z Poděbrad a ve Smetanových sadech bude hrát populární hudba, v Divadelním sále radnice se uskuteční koncert pěveckých sborů a v kostele Narození Panny Marie přivítají posluchači někdejší „zázračné děti", které dnes vyrostly v úspěšné mladé umělce. Představí se například klavírista Matyáš Novák, klarinetista Libor Suchý, sólistka opery v Olomouci Ludmila Machytková a varhaník Ondřej Vávra.
Celý den bude zasvěcen Hořickým trubičkám. Nejlepší cukráři nabídnou širokou škálu všech vyráběných trubiček a současně se pokusíme o rekord ve vytvoření nejdelší trubičky. Vyhlásíme také vítěze anonymní soutěže o nejchutnější a nejkrásnější Hořickou trubičku. Vždyť naše město je proslulé tím, že téměř v každé domácnosti je zaručený recept na tuto specialitu. Kdo ví, jak chutnaly trubičky, na kterých si pochutnával Napoleon a jejichž recept nám tu zanechal jeho kuchař!
Čtyřdenní oslavy odstartuje výstava věnovaná historii Hořic a výrobě Hořických trubiček. Účastníci oslav si mohou zakoupit knihu „Příběh hořických trubiček", kterou napsal Václav Bukač. V neděli budou slavnosti zakončeny slavnostní mší v kostele Narození Panny Marie, kterou bude celebrovat pomocný biskup a generální vikář královéhradecké diecéze Josef Kajnek.

Ivan Doležal

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen regionální rady
uvolněný starosta města