Rozhovor s kandidátem

1. října 2012
Rozhovor s kandidátem

Proč jste se rozhodl kandidovat?

Protože si myslím, že by mé zkušenosti mohly být pro kraj přínosem. Mou předností je možnost využití zkušeností ze soukromé sféry v oblasti ekonomiky. Pravicová politika je mi blízká svou odpovědností za budoucí vývoj společnosti. K rozvoji našeho kraje bych chtěl přispět důsledným a odpovědným čerpáním rozpočtu.

 

V současné době jste ekonom v soukromé firmě, nicméně co jste dělal předtím? Jakou máte za sebou profesní dráhu?

Ve firmě, kde pracuji, jsem od roku 1986 – s necelým čtyřletým přerušením. Prošel jsem různými pozicemi – byl jsem vedoucím plánování, nákupu, vedoucí obchodu, vedoucí logistiky a skladů, působil jsem i ve funkci finančního ředitele. Kromě technických pozic jsem v podstatě prošel celou firmou, v níž působím. Teď jsem ekonom, zaměřuji se tedy na ekonomické ukazatele, na ekonomiku firmy.

 

Předpokládám tedy, že byste se v práci na kraji chtěl věnovat rovněž oblasti ekonomiky…

Přesně tak. Chtěl bych se detailně zaměřit na rozpočet kraje a na majetkové záležitosti z pohledu ekonomických rozvah. Vždy je nutné klást důraz na ekonomickou využitelnost majetku pro město i kraj.

 

Dá se říct, kde v této oblasti v současné době na kraji vidíte největší mezery?

V tuto chvíli nejsem detailně seznámen s rozpočtem kraje, ale je známo, že kraj pod vedením sociálních demokratů se stále více zadlužuje. Každopádně obecně se dá říct, že tak, jako člověk nachází možnosti úspor ve svém rodinném rozpočtu, tak i ve velkém měřítku lze hledat varianty, jak ušetřit, jak efektivně hospodařit. Nástrojů k tomu je hned několik.

 

Takže byste se chtěl mimo jiné věnovat hledání úspor nákladů?

Ano, ale nejen hledání úspor - zaměřil bych se i na to, aby částka vzniklá úsporami byla použita k financování něčeho jiného, potřebného.

 

Jaké máte koníčky?

Kromě zaměstnání je mým velkým koníčkem sport. Přes zimu hraji fotbal v tělocvičně, přes léto se věnuji volejbalu a beachvolejbalu. Na prvním místě je ale samozřejmě rodina. Jsem ženatý, mám dvě děti – synovi je šestadvacet a dceři čtyřiadvacet let.

 

Prozradíte, co Vás v poslední době nejvíce potěšilo?

To je záludná otázka… Kdybyste se zeptali, co mě nepotěšilo, odpověděl bych, že nárůst preferencí komunistické strany. To mě skutečně zarazilo. Ale zpět k tomu, co mě těší. Jsem rád, že se ODS v posledním období zvedá, nicméně stále se nejedná o velký nárůst.

 

Můžete nám říci, co Vás ve společnosti nejvíce trápí?

Obecně mě mrzí neustále diskutovaná korupce. Zásadní problém vidím v tom, že nejsou prokazatelně postihováni ti, kteří úplatek přijali nebo ho sami poskytli. Trápí mě z tohoto důvodu vymahatelnost práva. Říká se, že stát bojuje proti korupci, ale nelíbí se mi, když tento boj někdy vyzní do ztracena..

 

Máte nějaké přání, které byste chtěl, aby se Vám v rámci Vašeho případného působení na kraji splnilo?

Aby nejen za mnou, ale i za celou naší skupinou vedenou lídrem Miloslavem Plassem bylo vidět to pozitivní, tedy to, že se nám daří plnit cíle, které jsme si na začátku dali. Záměrem je, aby občané byli spokojeni.

 

Máte nějaký vzor – ať už současný či vzor z historie?

Přiznám se, že vzorů mám sice několik, ale i všechny vzory mají své klady a nedostatky. V minulosti byli mými vzory, i když to zní paradoxně, tehdejší člen opozice Miloš Zeman a prezident Václav Klaus.

 

Proč právě tito dva jinak politicky orientovaní muži byli či jsou Vašimi vzory?

Zeman i Klaus jsou totiž politici, kteří se uměli vždy dohodnout. Dokázali udělat vzájemný kompromis. Samozřejmě to asi bolelo obě strany, každopádně to byly osobnosti, které udělaly dohodu - a ta dohoda platila.

 

Závěrem se Vás zeptám, co byste vzkázal Vašim potenciálním voličům? Proč by měli volit právě Vás?

Voliče bych chtěl požádat o jejich hlas. Jaroměř má v současné době dva krajské zastupitele - za sociální demokracii a za komunistickou stranu. Rád bych se stal druhým představitelem ODS v krajském zastupitelstvu za město Jaroměř - po panu Špringerovi, který byl zvolen v roce 2004.

 

 

 

Ing. Petr Kilevník

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
zastupitel