Den veteránů s mezinárodní účastí

13. listopadu 2012
Den veteránů s mezinárodní účastí

V sobotu 10/11 2012, tedy o den dřív, se v České Třebové u pomníku obětí 2. světové války na Habrmanově ulici sešlo několik desítek lidí, aby uctilo památku všech, kteří ve válečných konfliktech položili život.


„Já se této akce účastním každoročně posledních třeba deset let. Myslím, že zastavit se, vzpomenout, uctít památku těch, kteří, jak konečně hlásá nápis na tomto pomníku, zemřeli, abychom žili, to je to nejmenší, co můžeme udělat," říká člen Rady města a místopředseda Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje Mgr. Josef Kopecký.
U zmiňovaného pomníku však nepostávali pouze Češi, ale také Slováci, Poláci a Italové. Ti všichni sem zavítali z partnerských měst České Třebové, aby byli tohoto pietního aktu účastni.
„Pamatuji roky, kdy věnce pokládal starosta s místostarostou – a my tu stáli dva či tři. Tohle je příjemná změna. Jsem rád, že se Den veteránů, vlčí máky a vděk promítly do účasti veřejnosti. Snad tomu tak bude i při dalších podobných akcích, jako je konec 2. světové války a Den vzniku samostatného Československa. Před čtrnácti dny, na den výročí vzniku republiky, jsme tu totiž byli z veřejnosti skutečně pouze dva," říká Kopecký.

autorka fotografií: Ludmila Alžběta Rašnerová

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel