Kongres ODS, Brno, 3.11 – 4.11 2012

7. listopadu 2012
Kongres ODS, Brno, 3.11 – 4.11 2012

Pardubický region měl na Kongresu ODS samozřejmě své zastoupení. Do Brna na něj odjelo 31 krajských delegátů vedených předsedou regionálního sdružení Janem Čechlovským. Dvoudenní maraton příspěvků a voleb vynesl tři z nich do celorepublikových vnitrostranických orgánů.
„Regionální sdružení ODS Pardubického kraje má dnes zhruba tisíc členů, které na kongresu zastupovalo celkem 31 delegátů. Ti nebyli naším regionem nijak vázáni, nikoho u nás nenutíme volit proti jeho vůli. Na regionálním sněmu jsme ale o kongresu, Občanské demokratické straně i o jejím vedení vedli poctivé diskuse, naši delegáti tak názor zástupců našeho kraje dobře slyšeli," říká ke kongresu místopředseda Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje, Českotřebovák Josef Kopecký.
Pardubický region byl skutečně jedním ze čtyř, který na svém krajském sněmu nepřijal žádné usnesení o tom, koho by rád viděl na postu předsedy ODS. Své delegáty vyslal s tím, aby volili podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, s přihlédnutím k tomu, o čem se na regionálním sněmu vedly diskuse.
„Já osobně Petra Nečase nevolil. Přál jsem si, aby se mu postavil někdo další. Doufal jsem ve změnu. Ve výraznou změnu. Tu pro mne ale nereprezentuje ani Ivan Fuksa. Pro mne tedy v nabídce nebyl nikdo. Ani Ivana Fuksu jsem nevolil, do urny jsem vhodil neoznačený hlasovací lístek – čímž jsem vyjádřil svůj nesouhlas s oběma kandidáty. Tento postup jsem konečně veřejně deklaroval již na našem oblastním i regionálním sněmu, kde jsem řekl, že v případě, že se nenajde kandidát, kterého bych považoval za reprezentanta nového přístupu k vedení naší strany, vhodím do urny neoznačený lístek. Má volba proto nebyla překvapením. V tomto případě jsem měl zcela jasno. Kdybych si ale mezi panem premiérem a Ivanem Fuksou musel vybrat, volil bych raději Petra Nečase. Pravda je, že jeho projevy na kongresu mi byly sympatické, souhlasil jsem s tím, co říkal. Budu skutečně bedlivě sledovat, jak své teze uvádí v život. Věřím, že se nás pan předseda bude snažit svým konáním přesvědčit, že to, co na kongresu řekl, jeho plány a vize, že to nebyla pouze prázdná slova, ale že to byl program, který bude naplňovat," řekl k volbě předsedy ODS Josef Kopecký.
Místopředsedy ODS byli zvoleni Martin Kuba, Jiří Pospíšil, Miroslava Němcová, Tomáš Chalupa a Pavel Blažek.
„Obměna vedení je zřejmá, věřím, že to všichni vnímají. A také doufám, že všichni vnímají, byť to v médiích nebylo nijak zdůrazněno, že se ODS jednoznačně vymezila také směrem k oněm rebelům, protože kongres nezvolil do širšího vedení, do Výkonné rady ODS ani Marka Šnajdra, ani Petra Tluchoře. A ani pány Langera a Dlouhého. Proces renesance, doufejme, začal. Jen doufám, že ani ti neúspěšní se nezachovají nedemokraticky, snad názor většiny uznají," dodává Kopecký.
ODS se vydala na cestu změny, kterou chce u veřejnosti znovu získat důvěru.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel