Audience opět na festivalu v Trutnově

21. srpna 2012
Audience opět na festivalu v Trutnově

Soubor Divadlo MY Theatre Českotřebováka Josefa Jana Kopeckého a Aleše Dvořáka z Opatovic nad Labem opět odehrál jednu z Havlových nejslavnějších her na nejstarším českém hudebním festivalu Trutnov Open Air.

„V roce 2008 jsme tu už hráli, tehdy také na Underground stage, podívat se přišel i sám Václav Havel. Když mi proto Martin Věchet letos volal, zda bychom nepřijeli znovu, protože letošní ročník byl Václavu Havlovi a Ivanovi Martinovi Jirousovi věnovaný, hned jsem souhlasil. Vzpomínáme na to stále, na setkání s panem prezidentem, protože to bylo moc hezké,“ říká Josef Jan Kopecký.

Na Audienci se v neděli ve 13.00 hodin přišlo podívat zhruba 300 lidí, uvedl ji František Čuňas Stárek, který vzpomněl na to, jak tři jednoaktové hry Václava Havla v samizdatové edici Vokno kdysi vydával.

„Čuňas nám Audienci uváděl už před lety, hrajeme ji pomalu pět let, první rok vždy s jeho zasvěceným úvodem,“ říká Kopecký.

To, že se na festivalu Audience líbila, dosvědčuje standing ovation na jejím konci, kdy tři stovky lidí souboru tleskalo vstoje. „To je samozřejmě největší slast, když lidé hru a její provedení odmění takovýmto potleskem, byli jsme s Alešem moc rádi, že jsme je oslovili. Ono to bylo také jediné divadelní vystoupení na festivalu, pokud nepočítáme hudebně divadelní vystoupení divadla Sklep. Není to totiž sranda, do programu hudebního festivalu pozvat něco takového, protože divadlo vyžaduje přece jenom něco jiného, než muzika,“ vysvětluje Kopecký.

Ten se letos zúčastnil i jiných festivalů, před čtrnácti dny například karvinského festivalu Dokořán, kde s pardubickým Divadlem EXIL odehrál hru Zdravotní vycházka, ve které hraje hlavní roli.

 

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel