Vypusť duši u Třebovky

24. července 2012
Vypusť duši u Třebovky

V sobotu 21. července se konala další akce občanského sdružení Rozhoupej město – cyklistická čtyřiadvacítka s názvem Vypusť duši u Třebovky.

„Víte, když jsme někdy v dubnu plánovali naše akce na další měsíce, mluvili jsme o divadle, o čtení, o performancích. Tehdy mě fakt nenapadlo, že se pustíme do takovéhoto podniku – a už vůbec ne to, že se ho i osobně zúčastním,“ směje se Josef Kopecký, člen sdružení Rozhoupej město, kterého má veřejnost spojeného spíše s kulturními podniky.

Tento cyklistický závod byl první sportovní akcí sdružení, které si na začátek nevybralo nic jednoduchého. „Téměř celá příprava byla na bedrech kolegů Dalibora Adama, Jiřího Fikejze a Lukáše Chadraby, já si ani nedokázal předtsavit, co všechno bude potřeba. Takže jim patří dík všech, protože zorganizovat závod trvající non-stop dvacet čtyři hodin, to není žádná legrace. Ale podařilo se, myslím, že všichni účastníci byli spokojení, jediné, co mohlo být o trochu lepší bylo počasí, které nás trochu potrápilo, když posledních osm hodin závodu propršelo,“ říká Kopecký.

Původně se mělo jezdit z Ústí nad Orlicí až do České Třebové, nakonec ale byla zvolena varianta o trochu kratší: kroužilo se z Hylvát od firmy Moldex Metric k Zacharovci a zpět. Jedno kolo bylo dlouhé 9,2 kilometru, jezdilo se za normálního provozu.

„Já jsem se svým týmem jezdil od staru v deset dopoledne do půlnoci, potom jsem se šel na chvíli prospat. Ve čtyři hodiny ráno jsem měl totiž „službu“ na točně v Zacharovci. A musím říct, že když jsem tam jel, tak jsem nevěřil, že v tom dešti a v tuhle hodinu bude někdo jezdit. Ale jezdil. A ne jeden. Musím říct, že smekám před všemi. Mám za to, že několik jedinů jezdilo dokonce skutečně bez oddechu, bez spánku, prostě naplno celých dvacet čtyři hodin,“ říká Kopecký.

Akce, která byla pro kohokoli, především potom pro amatéry, kteří prostě chtějí otestovat své síly, se ve výsledku zúčastnilo 7 jednotlivců, dvě dvoučlenná družstva a tři družstva trojčlenná. Mezi trojčlennými se na třetím místě umístilo družstvo Třebováci, na druhém družstvo Modré želvy ústeckých pořadatelů a na prvním s najetými 588,8 kilometry družstvo USTA IBK ve složení Robert Smola, Tomáš Procházka a Milan Morkes. V kategorii dvojčlenných družstve se na druhém místě umístil tým Dva v jednom a první místo obsadili Miloš Kosek a Marek Břehovský, kteří jako tým Tablety najeli dohromady neuvěřitelných 736 kilometrů.

Mezi jednotlivci se objevilo jediné ženské účastnické jméno, závod jela Gabriela Matějíčková, která se mezi jednotlivci umístila na čtvrtém místě, když najela 450,8 kilometru. Třetí místo obsadil Josef Mlynář, druhé Milan „Ringo“ Richter a na prvním místě se umístil s 588,8 kilometry David Polák.

„Já všem samozřejmě moc gratuluju, pro mě je to neuvěřitelné, představa, že jeden člověk najede téměř šest set kilometrů, to je pro mě nepředstavitelné. Já jsem najel nějakých devadesát kilometrů, což je můj osobní rekord! Navíc jsem, přiznávám, na kole neseděl od gymnázia, takže to pro mě bylo fakt vtipné. Celé mé družstvo to ale pojalo trochu s nadhledem, nešlo nám o to vyhrát, ale zúčastnit se. A náš výsledek, který se blíží dvěma stovkám najetých kilometrů, je pro nás úspěchem,“ směje se Josef Kopecký.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel