Audience občanského sdružení Rozhoupej město

22. června 2012
Audience občanského sdružení Rozhoupej město

V neděli 17. června po čase opět ožila ústeckoorlická Kociánka kulturou. Stalo se tak díky občanskému sdružení Rozhoupej město, které se snaží najít vhodné akce nejenom pro toto místo.

V neděli 17. června po čase opět ožila ústeckoorlická Kociánka kulturou. Stalo se tak díky občanskému sdružení Rozhoupej město, které se snaží najít vhodné akce nejenom pro toto místo.

 

„Kociánka je nádherné místo, pamatuju si, jak vypada před lety, je úžasné, jak se proměnila. Fascinuje mě navíc, jak si architekt poradil s prostorem. Kociánka skutečně není park, je to veřejný prostor, který má svá pravidla. A tady se podařilo skloubit dohromady jak komunikaci, po které jezdí dokonce i auta, tak i místo pro oddech. Ten, kdo vstoupí mezi kruhy, prostě musí zpomalit. A to byl i architektův plán. Ten vyšel na sto procent,“ řekl ke Kociánce Josef Jan Kopecký, který se sdružením Rozhoupej město spolupracuje již nějaký čas. Byl to navíc právě on a Aleš Dvořák, kdo se o program postarali i tentokrát.

„Před měsícem tu moji kolegové z divadla četli pohádky dětem. I já jsem měl na Kociánku přijít, nakonec jsme ale hráli na celostátní přehlídce v Písku, proto jsem se této akce osobně zúčastnit nemohl. Moji kolegové mě ale zastoupili, akce proběhla, děti byly nadšené,“ říká Kopecký.

Čtení pohádek bylo první akcí na Kociánce, kterou toto sdružení uspořádalo. A druhou byla Havlova Audience.

„Audienci hrajeme s Alešem už dlouho, snad pět let? A když nás Dalibor Adam oslovil, zda bychom ji nechtěli odehrát venku na Kociánce, byl jsem hned pro. Amfiteátr, který na Kociánce je, má totiž skvělou akustiku a vůbec tak nějak navrací nás všechny k onomu antickému ideálu. Celá akce se navíc konala ve spolupráci s Konfederací politických vězňů, což byl jen další důvod, proč do toho jít,“ řekl Kopecký, který v Audienci hraje Ferdinanda Vaňka.

Akci přálo i počasí, dopoledne sice bylo deštivé, odpoledne se ale vybralo a bylo nádherně slunečno. Audience přilákala několik desítek lidí, kteří ji zhlédli s potěšením a oba herce odměnili dlouhým potleskem.

I tato akce tedy opět dokazuje, že Kociánka je místo, na které může být Ústí hrdé.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel