Jsme ve finální fázi, řekl Martin Kupka v Událostech, komentářích k zavádění zabezpečovače ETCS

5. srpna 2024
Jsme ve finální fázi, řekl Martin Kupka v Událostech, komentářích k zavádění zabezpečovače ETCS

(ČT 24) Jsme po několika měsících intenzivního testování, uvedl k pokračování přípravy na zavádění nového evropského zabezpečovače železniční dopravy ETCS ministr dopravy Martin Kupka (ODS). V režimu ETCS již od začátku srpna fungují ty úseky, na kterých jsou zaškolení strojvedoucí, a zároveň je systémem vybaveno vozidlo, vysvětlil Kupka. Ve výhradním režimu pak další úseky zavedou ETCS od ledna 2025. Toto opatření znamená významný posun a přináší vyšší bezpečnost, zdůraznil ministr.

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

„ETCS přináší zásadně vyšší míru zabezpečení české železnice, která nabízí samočinné zastavení vlaků v okamžiku, kdy dochází k riziku. A znamená to i sjednocení současné praxe,“ uvedl Martin Kupka.

Srpen označil za významný milník, kdy již několik měsíců probíhá intenzivní testování – včetně sedmi zátěžových testů, při kterých na hlavních tratích projelo 796 vlaků. Během nich systém ETCS fungoval bezproblémově ve více než 97 procentech případů. Spolehlivost má vzrůst na 99 procent.

„To je to, na čem teď pracujeme a co v rámci pěti měsíců, které zbývají do konce letošního roku, chceme ještě dotáhnout,“ dodal Kupka.

Od prvního srpna byl ETCS již spuštěn na několika úsecích, kde jsou již zaškolení strojvedoucí, a zároveň je systémem vybaveno vozidlo. To se týká asi 550 lokomotiv.Kupka v pořadu prohlásil, že ministerstvo s dopravci jedná. „V tuto chvíli je podle našich informací vybaveno i díky dotacím 1227 hnacích vozidel.

Očekáváme, že nám zbývá doplnit v rámci celého Česka nižší stovky lokomotiv tak, aby bylo možné zajistit provoz v stávajícím rozsahu,“ podotkl Kupka s tím, že někteří menší dopravci mohou mít problémy, protože se na to například začali chystat později. „Ten termín oznámila Česká republika v roce 2017 a já pokládám za férové vůči všem, kteří do toho finanční prostředky vložili, a tím pádem se museli v tom čase prát víc s konkurencí, znamenalo to pro ně další výdaje navíc, abychom tohle dodrželi.“

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu