Papalášské praktiky jdou mimo mě

15. října 2013
Papalášské praktiky jdou mimo mě

Před předčasnými volbami se ODS rozhodla na přední místa dosadit málo známé osobnosti. "Ti, kteří stranu před dvaceti lety zakládali, jsou s ní bytostně spjatí. My mladší ji bereme jako nástroj pravicové politiky," říká v rozhovoru pro MF DNES lídr kandidátky Jan Hrdý.

Nedávná televizní debata byla vaším prvním veřejným vystoupením. Vnímal jste to jako handicap? 

To určitě ne. V tomto směru jsem se nemohl rovnat s poslanci nebo panem Gazdíkem a Mynářem. To je jasné, stojí mě to více energie. 

Na druhou stranu ODS cíleně vybírala do předčasných voleb nepříliš známé tváře, že? 

Je to různé v každém regionu. Celostátně jsme si nic takového neřekli. Ale třeba tady jsme prošli klasickými primárkami. To byl pro mě také generační souboj. Ale nejen mezi věkově odlišnými generacemi, ale i politicky. 

V čem konkrétně? 

Mým soupeřem byl Josef Slovák (bývalý krajský radní – pozn. red.) a členové dali celkem jasně najevo, že má dojít ke změně. Protože mladší generace vidí politiku úplně jinak. 

Jak ji vnímáte? 

V socialismu jsme prožili jen dětství a spousta takzvaně papalášských praktik, které se do politiky stále vracejí, jdou naprosto mimo nás. Proto jsme v hradišťském regionu poměrně dost kritizovali politiku Petra Nečase a krajské vedení ODS. I to se nakonec v našich primárkách projevilo. Teď musím voliče přesvědčit, aby mi dali příležitost ukázat konkrétní kroky. 

Jaké jsou zatím reakce lidí? 

Neustále vysvětluji, že s celou řadou osobních selhání i politických rozhodnutí ODS mám problém. 

Věří vám to? 

Personálnímu obsazení moc nevěří, je těžké je přesvědčit, že došlo ke změně. Dost často slýchám: "Oni vás tam dosadili, ale zase to bude řídit někdo jiný". A to mě mrzí. Nikdo nám důvěru nevrátí jen tak, ovšem rozhodl jsem se, že ji budu krok po kroku obnovovat. 

 

(Autor: Jana Fuksová)

Ing. Jan Hrdý

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místostarosta