ČSSD je ochotna vystavit cestě prezidenta do Moskvy bianco šek

9. dubna 2015
ČSSD je ochotna vystavit cestě prezidenta do Moskvy bianco šek

Interpelace poslankyně Miroslavy Němcové na premiéra na 26. schůzi Poslanecké sněmovny.

 
Vážený pane premiére, dámy a pánové,
 
já jsem včera zaznamenala, že vláda odložila, nebo přerušila projednávání cesty Miloše Zemana do Moskvy.
 
Tento krok jsem uvítala, nicméně jsem také zaregistrovala to, že ministři z České strany sociálně demokratické byli ochotni vystavit této cestě nebo prezidentovi bianco šek na rozdíl od ministrů z hnutí ANO či z KDU-ČSL, kteří se pozastavovali nad tím, že součástí této cesty má být také účast prezidenta na oné přehlídce, která je vlastně demonstrací síly současného Ruska. Parlament, Poslanecká sněmovna, přijal usnesení, v němž konstatoval, že Rusko porušilo mezinárodní právo a že protiprávně anektovalo Krym.
 
Na té přehlídce, která se má konat a která má být demonstrací síly putinovské politiky, mají být reprezentanti autoritativních režimů, mezi které patří Kim Čong-un nebo zastupitelé Abcházie, Jižní Osetie, Podněstří anebo také oněch republik, které vznikly dnes na Ukrajině, Luhanská a podobně.
 
Já se vás chci, pane premiére, zeptat, jestli jste si vyžádali nějaké upřesnění té cesty. Budeme čekat, co se dozvíme, čeho se pan prezident má zúčastnit. A já se vás chci zeptat, jestli jste vy sám ochoten podpořit cestu i za cenu, že Česká republika bude postavena v případě, že se prezident Zeman zúčastní oné přehlídky po bok těch autoritářských, nedemokratických, totalitních vražených režimů, jmenovala jsem Severní Koreu, a zda vládě doporučíte uskutečnění této cesty, čili vaše osobní stanovisko jako Bohuslava Sobotky, a také vaše stanovisko, jako předsedy vlády. Zda s touto cestou vyslovíte souhlas.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR