Premiér Fiala přivítal ve Strakově akademii medailisty z Paříže

30. září 2024
Premiér Fiala přivítal ve Strakově akademii medailisty z Paříže

(www.vlada.cz) V pondělí 30. září 2024 přivítal premiér Petr Fiala ve Strakově akademii medailisty z Letních olympijských a paralympijských her v Paříži 2024. Všem za skvělou reprezentaci ČR osobně poděkoval a předal pamětní listy a ozdoby do klopy ve tvaru českého lva.

Setkání ve Strakově akademii se zúčastnili kordisté Jiří Beran, Michal Čupr, Jakub Jurka a Martin Rubeš, kteří pro ČR vybojovali na olympiádě bronz. Za tým paralympijských sportovců přijali pozvání předsedy vlády plavci David Kratochvíl, který z Paříže přivezl zlato, stříbro i bronz a Arnošt Petráček, který vybojoval bronzovou medaili. Dále stříbrní lukostřelci Šárka Pultar Musilová a David Drahonínský. Setkání se zúčastnil také stolní tenista Jiří Suchánek, jenž v Paříži vybojoval stříbrnou medaili.

„Vážím si všech sportovců, ale zvlášť se skláním před těmi, kteří nás reprezentují na paralympijských hrách, a kteří dokáží překonat handicap, ať už byl způsobený nehodou, nebo nemocí, a nám ostatním ukazují, že se dají posouvat lidské hranice,“ řekl premiér Petr Fiala.

Na začátku setkání také předseda vlády připomněl, jak velká konkurence na olympijských a paralympijských hrách je. „Ziskem medaile se stáváte opravdu vzorem pro mladé lidi. Hlavní možností, kterou máte, je přesvědčovat mladé lidi, aby se věnovali sportu, svému tělu, pohybu. Pro naši společnost, která má problémy se sportováním mladých lidí, je toto nesmírně důležitá mise,“ řekl sportovcům premiér. „Sport také učí tomu hrát podle pravidel, učí i tomu, jak se vyrovnávat s porážkami a také tomu, jak dobře unést vítězství. Děkuji vám za skvělou reprezentaci a blahopřeji vám k výsledkům, kterých jste dosáhli,“ uzavřel Petr Fiala.

Kromě předsedy vlády pogratulovali úspěšným sportovcům také předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. Ve svém projevu vyzdvihl roli všech, kteří se na zisku medailí podíleli. Kromě toho Národní sportovní agentura zajišťuje vyplácení odměn pro medailisty i jejich realizační týmy. Během setkání medailistům poblahopřál i místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník a předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS