Krajské volby - volební program pro Ústecký kraj

14. září 2024
Krajské volby - volební program pro Ústecký kraj

Vážení spoluobčané, v roce 2020 jste nám dali důvěru. Čtyři roky jsme pracovali ve vedení kraje a nyní přicházíme skládat účty. Mnohé se podařilo. Zastavili jsme bezhlavé zadlužování a zbytečné a pochybné výdaje všeho druhu. Kraj se stal ekonomicky silným, a proto výrazně finančně pomohl rozvoji našich obcí. Rozběhli jsme řadu důležitých investic v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy, kultury i do sociálních zařízení, na které ještě nedávno chyběly peníze. Připravili jsme ve spolupráci s městy, obcemi, podnikatelským, ale i neziskovým sektorem transformaci kraje pro blízkou budoucnost, kdy dojde k postupnému útlumu těžby uhlí. Aktivně spolupracujeme na přípravě zákonů, které zajistí postupnou likvidaci sociálně vyloučených lokalit. Postupujeme energicky, důsledně, ale také s vysokou mírou empatie. Naše vize se postupně plní. Problémy řešíme a nic nezametáme pod koberec. Náš kraj jsme za uplynulé čtyři roky výrazně posunuli kupředu a za naši práci se nemusíme stydět. Děkujeme za vaši podporu a důvěru.

Pracujeme na transformaci našeho kraje, která řeší stav hospodářství a zaměstnanosti po ukončení těžby uhlí. Zapojujeme univerzitu, města, obce, podnikatelský i neziskový sektor, protože v Praze to za nás nevymyslí. Chceme dosáhnout přerodu z popelky na moderní a prosperující region, který bude příležitostí pro nadané a kreativní obyvatele. Ambicí je i rozvoj nízkouhlíkové ekonomiky a zároveň lepší nakládání s krajinou a sídly.

V minulém volebním období „nebyly“ na nic peníze. Dnes investujeme nejvíce v historii kraje a zároveň šetříme na zbytečných výdajích. Kraj je v dobré ekonomické kondici. Pomáháme obcím i městům maximálně zhodnocovat finanční prostředky. Díky společnému úsilí přibyly do našich rozpočtů za minulý rok stovky milionů korun navíc.

S novou koncepcí zdravotnictví kraje probíhá modernizace a obnova nemocnic v Krajské zdravotní i vyšší podpora městských nemocnic v Kadani a Žatci. Rumburskou a litoměřickou nemocnici jsme převedli pod kraj a zajistili jejich budoucnost. Rozšířili jsme výrazně podporu našich studentů medicíny a rovněž jsme navýšili bonusy pro nově nastupující lékaře, včetně možnosti zajištění ordinací pro praktické lékaře a pediatry.

Zasadili jsme se o přípravu změn ve vyplácení sociálních dávek na principu zásluhovosti a zákona o bydlení. Obě právní normy výrazně pomohou ke klidnému a normálnímu životu na našich sídlištích. Ti, kteří jen fňukají, křičí a natahují ruce, budou muset zásadně změnit přístup k životu. Naopak jsme namířili násobně vyšší pomoc k našim nejzranitelnějším, jako jsou děti v Klokáncích, naši senioři či mentálně a zdravotně postižení, kteří si nemohou pomoci sami.

Efektivně investujeme do modernizace krajských škol. Budoucí učitele motivujeme stipendijním programem a náborovým příspěvkem. Ve školách zlepšujeme kariérové poradenství a spolupráci s firmami, aby více žáků dokončilo vzdělání a byli zaměstnavatelní. Podporujeme všeobecné vzdělání a vysoké školy s cílem udržet v kraji vysoce kvalifikované absolventy.

Udržitelné zemědělství a lesní hospodářství s důrazem na ochranu půdy, vodních zdrojů a návrat vody do krajiny je prioritou, stejně jako snížení množství odpadů a jeho třídění. Životní prostředí neřešíme ideologicky, ale odborně a pragmaticky.

Chceme udržet kvalitní život na našem venkově, násobně zvyšujeme podporu nejmenším obcím v kraji k jejich rozvoji.

Výrazně jsme rozšířili pomoc začínajícím i stávajícím živnostníkům a podnikatelům. Zavádíme služby pro podporu inovativního podnikání, komunitní energetiku i podporu revitalizace území.

Násobně více než v minulosti jsme podpořili obnovu památek. Zajistili jsme opravy knihoven a muzeí, zjednodušili pravidla pro dotace, aby na potřebné peníze mohl dosáhnout opravdu každý. Přesvědčili jsme vládu, aby uvolnila finanční prostředky na záchranu chátrajících objektů v Terezíně, kde postupně zajistíme potřebnou nápravu tristního stavu.

Výrazně posilujeme podporu sportu pro děti, mládež a venkovské oddíly. Peníze do sportující mládeže jsou dobrým základem pro výchovu zdravé a sebevědomé generace v našem kraji.

Připravovaná vysokorychlostní trať je pro úspěšnou budoucnost našeho kraje stěžejní, posílí jeho rozvoj, zajistí přísun investic, zlepší dostupnost vzdělávání a nabídne další příležitosti. Dohlédneme na férový přístup státu k dotčeným obcím a jejich občanům.

Nepolevíme v nastartovaném kurzu masivních investic do silnic a oprav mostů. Již dnes máme nejlepší silnice II. a III. třídy v celé republice! Připravujeme vybudování kamionových stání v zóně Triangle u Žatce.

Podpoříme jen takovou těžbu lithia, která nesníží kvalitu života v kraji a zároveň zhodnotí vytěženou rudu na výrobek.