Nový úřad a okolí: Více zeleně a městský znak na fasádě

17. října 2024
Nový úřad a okolí: Více zeleně a městský znak na fasádě

(Radotínské noviny) Architekt Michal Fišer se svým týmem změnil nejen samotnou budovu plánovaného Úřadu městské části Praha 16, ale také její okolí. Dostane ještě více záhonů a další zeleně.

Nová podoba budovy pro radotínské úředníky je subtilnější než původní návrh. Zvenčí zaujme znaky městské části na fasádě a kulatými okny ve svých rozích.

Stavba vyroste na místě dnešní už nevyužívané kotelny s mohutnými komíny. Vedle ní vznikne náměstí, které na jedné straně naváže na obchodní třídu umístěnou pod novými byty. Na druhé straně se náměstí s úřadem napojí do ulice Na Betonce a ke vstupu do nádražního podchodu.

Radotín tak dostane novou centrální linii začínající nádražím, pokračující k úřadu s náměstím, na které se naváže obchodní třída a za křižovatkou pak i Kulturně-komunitní centrum Koruna. „Zřízením centrálního úřadu splníme další z našich předsevzetí v rámci rozvoje Radotína. Navážeme na stavbu biotopu, krytého bazénu, rozšíření Koruny i na modernizaci celého nádraží. Radotín konečně získá hrdé a důstojné centrum, které se zde na místě bývalé cementárny plánovalo už od 60. let minulého století,“ uvádí Miroslav Knotek, místostarosta Radotína.

Na rozdíl od minulosti, kdy prostor před Albertem a dalšími obchody tvořilo především velké parkoviště, vysloužilá kotelna a staré budovy bývalé továrny na akumulátory s kontaminovanou půdou, bude celé nové centrum a také okolí nové budovy úřadu mnohem zelenější. „Rozsah přírodních prvků je navržen v souladu s principy adaptace vystavěného prostředí na klimatickou změnu,“ uvádí architekt Michal Fišer, který podobu celého území navrhl.

Část náměstí vedle úřadu proto zaberou podle představ architektů nepravidelně rozmístěné čtyři velké záhony s dominantními stromy. Vedle nové budovy pak vznikne pod terén zapuštěná jednopodlažní garáž pro auta návštěvníků úřadu i pro jeho pracovníky. Její střecha dostane unikátní zelený povrch spojený s geologickou historií Radotína a okolí. Architekti navrhují na stropní desce garáže vytvořit vápencovou terasu se suchomilnými travními společenstvy. Neměly by chybět ani masivní lámané vápencové bloky odkazující k těžbě v okolních lomech.

Vstup do nové budovy úřadu architekti navrhli z náměstí. Jednotlivé odbory rozmístili do čtyř podlaží podle jejich předpokládané návštěvnosti.

(buč)

Mgr. Miroslav Knotek

místostarosta městské části Praha 16
člen Oblastní rady ODS Praha 5

Štítky:
komentář