Budova nového úřadu bude menší

14. října 2024
Budova nového úřadu bude menší

(Radotínské noviny) Součástí chystané stavby Centra Radotín měla být původně hned od začátku nová budova pro úřad městské části. Kvůli nárůstu cen stavebních prací i materiálů a po získání nových prostor pro služebnu městské policie nechalo vedení radnice budovu úřadu upravit. Oproti původnímu návrhu přibylo v okolí chystané stavby také zeleně.

Novou budovu radotínského úřadu navrhnul architekt Michal Fišer, který je autorem podoby celého Centra Radotín. Objekt má jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. Zajistí prostory pro necelou stovku úředníků a dalších pracovníků radnice. Je o něco menší než původní návrh, který je k vidění například na zdech bývalé výtopny na novém sídlišti.

Plánovaný rozpočet na původní budovu úřadu extrémně vzrostl během pandemie covidu a po začátku války na Ukrajině, kdy se prudce zvedaly ceny stavebních prací a materiálů. Proto jsme počkali na další vývoj situace a nechali jsme původní návrh upravit tak, aby byl reálně ufinancovatelný a aby přespříliš nezatížil hospodaření městské části,“ vysvětluje starosta Radotína Karel Hanzlík.

Původní plány nové budovy počítaly také s poměrně velkou částí vyhrazenou pro služebnu městských policistů. Změnu situace však přineslo rozhodnutí Správy železnic postavit pro zrekonstruované nádraží i novou výpravní budovu. Radotínská radnice pak vyjednala využití historické nádražní budovy právě pro účely Městské policie hlavního města Prahy.

Další úbytek míst v chystané budově úřadu přineslo stěhování úřadu práce, se kterým se počítalo v přízemí nového objektu. Potkal jej stejný osud jako jiné pobočky úřadu práce po celé republice. Ministerstvo práce a sociálních věcí centralizuje pobočky na jedno místo, radotínský úřad práce se odstěhoval na Smíchov.

Nová budova nakonec poskytne prostory především Úřadu městské části Praha 16, který v roli úřadu s rozšířenou působností zajišťuje servis také pro Zbraslav, Lipence, Lochkov a Velkou Chuchli. Stavba přijde na zhruba 200 milionů korun.

Vedení radotínské radnice tuto částku poskládá z několika zdrojů – požádá o dotaci od hlavního města Prahy, využije několik desítek milionů korun získaných prodejem pozemků pro Centrum Radotín, od developera navíc obdrží další částku jako bonus z prodeje bytů. „Část nákladů na stavbu nového úřadu uhradíme také z rozpočtové rezervy, kterou máme díky zodpovědnému hospodaření k dispozici,“ říká Karel Hanzlík.

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
předseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář