Radotín se připravoval na povodeň

10. října 2024
Radotín se připravoval na povodeň

(Radotínské noviny) Zářijová povodeň, která zasáhla především Moravskoslezský kraj, Frýdlantsko a jižní Čechy, zahrozila i v Radotíně a okolí. Velká voda nakonec Prahu minula. Radnice spolu s profesionálními i dobrovolnými hasiči a také s oběma složkami policie organizovala přípravy na možné záplavy. Poté co hrozba opadla, rozhodla radotínská rada o pomoci pro záplavami postižené regiony.

Ve středu 11. září zrušila radnice Burčákobraní, které se mělo konat o tři dny později. Ve stejnou chvíli už běžely přípravy na blížící se vydatné srážky, které mohly přinést do Radotína po 22 letech velké povodně.

Na radnici se začala potkávat povodňová komise, aby projednala situaci a nasazení preventivních opatření. Radotínské technické služby spolu s hasiči začali s pytlováním písku a s jeho rozvozem na riziková místa. V pohotovosti byly protipovodňové stěny, které jsou určené k ochraně lokality Šárovo kolo. Kontroly se zaměřily na stav koryta potoků a dešťových kanalizačních vpustí. Kde bylo zapotřebí, došlo k odstranění rizikových nánosů či zasahující vegetace, která by mohla při velkých srážkách zhoršit průtok.

V pátek 13. září odstartovala pravidelná zasedání Povodňové komise Městské části Praha 16, která se do té doby scházela jen v užším okruhu. Starosta Karel Hanzlík se během kritických dní účastnil také jednání Povodňové komise hl. m. Prahy. „V tuto chvíli byl stav na území Radotína stabilizovaný, situaci jsme však nemohli podceňovat, především z důvodu předpovědi extrémních srážek v jižních Čechách a potencionální situaci na Vltavě. Proto jsme se chystali na další dny, kdy se situace mohla výrazně změnit,“ říká radotínský starosta a předseda povodňové komise.

Ještě v sobotu 14. září se očekávalo, že Berounka dosáhne na první až druhý povodňový stupeň. Obavy vzbuzovala také Vltava. Docházelo k regulaci jejího průtoku na přehradách tak, aby se nerozlila do Prahy.

Hasiči pokračovali v čištění Šachetského, Skalního a Radotínského potoka. Pracovníci technických služeb kontrolovali svou techniku, aby byli připravení na případný úklid komunikací. V ulici Vápenná, kde v minulosti došlo k bleskové povodni ze Šachetského potoka, se z preventivních důvodů objevily mobilní zábrany – přestože by se zde dramatická situace z minulých let díky nedávnému rozšíření propustku pod ulicí K Cementárně už neměla opakovat.

Vážné riziko představovala podmáčená půda v kombinaci se silným větrem a deštěm. „Povodňová komise vyzvala občany, aby se venku pohybovali s opatrností především v blízkosti vzrostlých stromů. Nedoporučovali jsme vcházet do lesů, parků a zdržovat se pod stromy. Hrozilo jejich vyvrácení,“ říká starosta Karel Hanzlík.

Profesionální hasiči z radotínské stanice odstranili spadlý strom z Radotínského potoka v blízkosti podjezdu pod železničním mostem u Horymírova náměstí, všechny záchranné složky zůstávaly nadále v pohotovosti. Radotínští dobrovolní hasiči se zapojili do plnění pytlů pískem na Rohanském ostrově pro potřeby jiných ohrožených městských částí.

Zatímco se v neděli 15. září začaly objevovat katastrofické záběry z obcí a měst na severu Moravy, v Radotíně a v celé Praze se situace ukázala jako stabilizovaná a hrozba povodní začala opadávat.

Hned ve středu 18. září se sešla Rada Městské části Praha 16 na mimořádném zasedání, aby odsouhlasila vyčlenění částky 250 tisíc korun z rozpočtu na rok 2024. Peníze poslala na pomoc vybraným obcím a městům nacházejícím se v nejzasaženějších oblastech České republiky. Mají jim usnadnit odstraňování následků ničivých povodní. Radní se shodli na poskytnutí finanční podpory 50 tisíc korun pro pět vybraných obcí. Jedná se o Karlovice na Bruntálsku, Hanušovice na Jesenicku, Meziměstí na Broumovsku, Rapotín na Šumpersku a Višňová na Liberecku.

Vedle finanční pomoci radnice přislíbila zapůjčení vysoušečů do Meziměstí na Broumovsku, kam zároveň směřovala materiální pomoc v podobě nářadí na odstraňování nánosů bahna, dezinfekční prostředky a ochranné pomůcky pro práci v kontaminovaném prostředí. Zapojit se měli možnost rovněž obyvatelé Radotína, kteří přinášeli materiální pomoc do Kulturně-komunitního centra Koruna. Odtud zamířila do zasažených oblastí.

(red)

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
předseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář