ODS Radotín: Nedělejme z bezpečnosti politiku

11. září 2024
ODS Radotín: Nedělejme z bezpečnosti politiku

(Radotínské noviny) Reakce na téma: Jak bezpečným místem je Radotín?

Bezpečný život v městské části je pro vedení radotínské radnice jedním z nejdůležitějších témat. Více než kde jinde je nutné pracovat s fakty a přesnými informacemi a nedělat z tohoto tématu populistickou politiku. Nejen na republikové úrovni vidíme, jak populističtí politici z různých politických stran téma bezpečnosti zneužívají, vytvářejí u lidí strach a následně s nimi manipulují.

Vedení radotínské radnice svolává pravidelné schůzky, kterých se účastní velitelé místních služeben Policie ČR i městské policie a také na léto najímaná bezpečnostní služba, která dohlíží především na centrální část městské části. Na jednu stranu nás těší data o tom, že je v Radotíně bezpečněji než v okolních městských částech.

Na druhou stranu ale nestrkáme před problémy hlavu do písku, jelikož si uvědomujeme, jak bezpečnostní situace může být vrtkavá, a snažíme se i o preventivní působení. Pořádáme proto akce pro seniory, děti, pro pedagogický personál v podobě cvičení s Útvarem rychlého nasazení Policie ČR imitující situaci, kdy do školy vnikne ozbrojený pachatel. Podporujeme činnost nízkoprahového klubu pro neorganizovanou mládež atd. Cíleně se zaměřujeme i na místa, kde může ke kriminalitě docházet.

Pod zvýšeným dohledem jsou proto oblasti, mezi které patří také prostor parku mezi Vrážskou a Věštínskou ulicí, před bývalým hotelovým domem a před nádražím. Nenechejte si populisty namluvit, že policie tamní problémy neřeší. Není to pravda.

S majiteli tohoto domu vedení radnice komunikuje, jedná se však o soukromý majetek a naše možnosti jsou omezené. Zákony jsou nastavené tak, že je pro podnikatele takový typ podnikání výhodný, s čímž nic na úrovni městské části neuděláme – kromě zvýšeného dohledu, který zajišťujeme.

I proto přestěhujeme do sousedství hotelového domu – do historické nádražní budovy – radotínskou služebnu městské policie. Problematický objekt tak bude pod přímým dozorem strážníků.

Republikové policii vedení radnice pomohlo stavbou budovy v areálu Koruny k vytvoření jednoho z nejlepších zázemí v Praze i mimo hlavní město. Připomeňme si i skutečnost, že díky tomuto kroku došlo k zásadnímu přesunutí místního oddělení ze vzdáleného a pro lidi komplikovaně dostupného místa v záplavové lokalitě přímo do centra Radotína – blíže k lidem, a tedy i k řešení problémů.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář