Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů

10. května 2018
Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů

(www.parlamentnilisty.cz) Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů. Šlo o zjevnou snahu zkomplikovat situaci Velké Británii i dalším našim spojencům a naopak účelová výpomoc Putinovu Rusku. Rukojmím je v tomto případě celá Česká republika," hodnotí výroky prezidenta Zemana o u nás vyráběném novičoku poslanec ODS, historik Pavel Žáček. Připravovanou vládu s podporou komunistů vnímá jako neúspěch Andreje Babiše.

 
Prezident Miloš Zeman se opět postaral o mezinárodní rozruch. V TV Barrandov s odkazem na to, že si prostudoval zprávy tajných služeb, zmínil, že novičok u nás byl vyráběn, „byť v malém množství, a poté byl zničen“, a že by bylo pokrytecké předstírat, že se nic takového nedělo. Jak tuto informaci vnímáte?
 
Jako nepravdivou, účelovou a ze zahraničně-politického hlediska nešťastnou. Pokrytecké by bylo předstírat, že prezident Zeman nevystoupil na obranu ruských zájmů.
 
Je dobře, že prezident Zeman hovořil veřejně o informacích tajných služeb tímto způsobem, nebo jde o zradu spojeneckých závazků?
 
Prezident by ve smyslu platných právních norem neměl ani informovat v reálném čase o svých požadavcích vůči konkrétním zpravodajským službám České republiky, ale pochopitelně by následně neměl ani veřejně prezentovat informační výstupy z jejich činnosti. Jde o veřejnou kompromitaci českých zpravodajských služeb nejenom vůči našim partnerům, ale také politické zneužití jejich informací – navíc zjevně manipulovanou formou.
 
Objevila se velmi drsná kritika prezidenta republiky. Například Petr Gazdík uvedl, že Miloše Zemana můžeme považovat za aktivního agenta Kremlu. Co o tom soudíte?
 
Šlo o zjevnou snahu zkomplikovat situaci Velké Británii i dalším našim spojencům a naopak účelová výpomoc Putinovu Rusku. Rukojmím je v tomto případě celá Česká republika. Jak se na to chcete dívat jinak? Západní zpravodajská terminologie pracuje s termínem vlivový agent (agent of influence).
 
Do Prahy přijela parta ruských motorářů zvaných Noční vlci. Podpořit je přišel místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se dostal do střetu s odpůrci motorkářů. Podle jedněch jsou to ruští vlastenci, kteří tímto způsobem uctívají padlé sovětské vojáky za druhé světové války, podle jiných jsou nástrojem ruské propagandy a prezidenta Putina. Jak je vidíte vy?
 
Spíše se přikláním k druhému pohledu. Dokonalé propagandistické využití nevýznamné cesty relativně nevelké skupiny motorkářů – navíc na amerických strojích – za pomoci provokací, případně i konfliktů ve vybraných zemích. A její zpolitizování na domácí scéně. I padlí vojáci Rudé armády z roku 1945 a jejich hroby jsou pouhými kulisami v tomto divadle.
 
Připomněli jsme si výročí druhé světové války. Za minulého režimu se bagatelizovala (či v jednom období se o tom mlčelo úplně) role americké armády při osvobozování západních Čech. Nenastává teď něco podobného ohledně sovětské Rudé armády. Její kritici tvrdí, že nešlo z jejich strany ani tak o osvobození, ale o přechod od jedné totality k druhé. Dá se to takto označit?
 
Srovnejme si situaci Československa v roce 1945 s ostatními státy střední a východní Evropy. Kam vstoupila Rudá armáda, tam následně vznikaly režimy sovětského typu. Z dnešního pohledu se smlouvou z prosince 1943 prezidentu Edvardu Benešovi v podstatě pouze podařilo odložit naši sovětizaci až za únor 1948, kterou Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, nemluvě o Ukrajině a pobaltských zemích, zažívaly v podstatě ihned po svém „osvobození“. Americká armáda, jak je známo, málem vstoupila do Prahy, posledního středoevropského velkoměsta v hitlerovském područí, ještě před Rudou armádou, a zhatila tak Stalinovy plány. Kromě toho se bojů proti německým okupačním silám na československém území podílely i jednotky rumunské, polské, 1. čs. armádní sbor stejně jako čs. armáda na Slovensku. V posledních dnech se za velmi nevýhodné situace - bez slíbených zbraní - v rámci Českého národního povstání do bojů zapojily i povstalecké jednotky. V Praze a jejím okolí, ale také v jižních Čechách, pak navíc útvary a jednotky Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska (Ruská osvobozenecká armáda), známé jako vlasovci.
 

Vypadá to, že skutečně vzniká vláda hnutí ANO s ČSSD a podporou komunistů, takže se dá označit jako levicová. Navíc poprvé po Listopadu 1989 budou mít komunisté (nepřímý) podíl na vládě. Co si o tom myslíte?

Vnímám to jednoznačně jako neúspěch Andreje Babiše, zcela jistě mohl sestavit vládu výhradně za podpory demokratických politických stran, a nikoliv extrémistů. Od počátku však bylo zjevné, že je mu to jedno, že jako představitel netradičního politického subjektu nerozlišuje, kdo je představitel demokratických a kdo nedemokratických sil. Možná se dokonce demokratických politiků bojí. Pro něj to není klasická politika, ale byznys, jde mu pouze o vlastní benefit. A nikoliv o zájmy celku, tj. České republiky. ČSSD bude jeho fíkovým listem, jeho pravými partnery i nadále zůstanou KSČM a SPD. Tomu sociální demokraté nezabrání.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.