Budeme mít na Praze 14 kromě stovek dalších bezdomovců také kompostárnu?

30. října 2019
Budeme mít na Praze 14 kromě stovek dalších bezdomovců také kompostárnu?

(Čtrnáctka)

Pražská magistrátní koalice si pravděpodobně oblíbila Prahu 14 k uskutečňování záměrů, o kterých v ostatních částech Prahy nechce nikdo ani slyšet. Do volných bytů na Černém Mostě jsou stále umísťováni bezdomovci. Magistrát dokonce vyzývá radnici Prahy 14 k posílení sociálního odboru alespoň o sedm zaměstnanců, aby byl tento odbor schopen postarat se o bezdomovce, kteří k nám mají být nastěhováni. Zatím je jich pouze 14, ostatní sociálně vyloučení občané na vyřízení přidělení bytu teprve čekají. Celkem se může jednat přibližně o 400 lidí. Na toto téma jsme již několikrát upozorňovali a budeme ho i nadále sledovat. Už teď je bezpečnostní situace v okolí stanice Černý Most alarmující a městská policie tam musí zasahovat i několikrát denně. Naše pozice ve vyjednávání je však velmi slabá, protože byty jsou ve vlastnictví magistrátu, kterému vytváření sociálních ghett v Praze zřejmě nevadí.
Kompostárna
V souladu s novým plánem na řešení odpadů hledá Praha místo na umístění nové kompostárny, kam bude svážen odpad z hnědých popelnic. Ve vlastnictví magistrátu je bohužel pozemek blízko ulice Nedokončená. Sem, zhruba 400 metrů vzdušnou čarou od sídliště Jahodnice, plánuje pražská vládnoucí koalice umístit kompostárnu s roční kapacitou 15 000 tun odpadu.To znamená, že se po vytřídění jiného odpadu, který i v pořádkumilovném Rakousku obyvatelé hází do hnědých kontejnerů na kompost, cca 11 000 tun kompostu opět odveze k finálnímu použití. Velice poučná byla cesta do místní kompostárny v rakouském Wieselburgu. Zastánci umístění kompostárny na Praze 14 nebyli ochotni ani na místě připustit, že kompostárna smrdí (slovo páchne není výstižné), jim dokonce voněla.
V tuto chvíli ještě není o umístění kompostárny definitivně rozhodnuto. Zastupitelé za ODS se budou maximálně snažit všemi argumenty tomuto záměru zabránit. O postupu jednání Vás budeme průběžně informovat i na našich stránkách a věříme, že se nám to s podporou všech občanů, zejména obyvatelů Jahodnice, podaří.

Josef Kutmon

člen místní rady ODS Lehovec - Černý Most
člen oblastní rady ODS Praha 14
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů ODS
předseda klubu zastupitelů za ODS