Svátek české státnosti ve stínu diktátu trávení volného času

28. října 2016
Svátek české státnosti ve stínu diktátu trávení volného času

Letošní 28. říjen bude neblaze poznamenán nejen do absurdna vyhrocenou aférou kolem neudělení státního vyznamenání panu Bradymu, ale i omezením podnikatelské svobody, vlastnických práv a svobody pracovně-právních vztahů. Vůbec poprvé bude totiž v praxi uveden zákon omezující otevírací dobu větších prodejen. Co to bude v praxi znamenat?

Podnikatelé nebudou moci svobodně nakládat se svým majetkem a podnikat. Zaměstnanci, kteří dobrovolně uzavřeli pracovní smlouvy, nebudou moci jít do práce a vydělávat peníze. Spotřebitelé budou omezeni ve volbě, kdy jít nakupovat. Stát přijde o daně. I v praxi se ukazuje nesmyslnost tohoto zákona, který fakticky dopadá i na obchody s prodejní plochou menší než stanovených 200 metrů čtverečních. Obchodníci jasně deklarovali, že řada zaměstnanců kvůli této regulaci přijde o práci, stát navíc bude čelit řadě oprávněných žalob kvůli diskriminaci a ušlému zisku. Budeme svědky bizarních situací, kdy budou obchody vymýšlet a navzájem soutěžit, jak nejlépe obejít tuto nesmyslnou regulaci.

 

Agrosocialistické plány Sobotkovy a Babišovy vlády nevedou k ničemu jinému než k diktátu, jak trávit volný čas. Existuje jistě mnoho lepších způsobů trávení volného času, než o státním svátku nakupovat. Tuto volbu bychom ale měli nechat na lidech samotných. Jedním z programových bodů ODS pro sněmovní volby bude zrušení tohoto zákona, který pošlapává svobodu jednotlivce i podnikání v naší zemi.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS