Miloš Zeman svou návštěvou Babišovy farmy schvaluje zneužívání dotací

28. dubna 2016
Miloš Zeman svou návštěvou Babišovy farmy schvaluje zneužívání dotací

Dnešní mimořádnou návštěvu prezidenta Zemana na farmě Čapí hnízdo nelze vnímat jinak, nežli jako souhlasný postoj hlavy státu s podezřelými okolnostmi ohledně financování tohoto projektu v majetku „někoho z holdingu“.

 
Myslím, že i ti, kteří dříve pochybovali, nemohou být po jakešovském vystoupení Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně na vážkách. Ministr financí se totiž de facto přiznal k obcházení dotačních pravidel. Je proto zarážející, že i přes tyto zjevné pochybnosti přijal Miloš Zeman pozvání na farmu Čapí hnízdo. Chce tak zřejmě svého nového spojence Andreje Babiše před lidmi náležitě očistit nebo dokonce vybílit. Vážnost a důstojnost prezidentského úřadu tím ale znovu trpí.
 
Je zřejmé, že Miloš Zeman staví své politické spojenectví s ministrem financí a oligarchou v jedné osobě nad základní principy demokratické politiky. Stává se tak první hlavou státu v Evropě, která otevřeně schvaluje podivné zacházení s dotacemi. Bohužel, oba pánové se v boji za očištění Čapího hnízda schovávají za opuštěné děti z Klokánků. To je nejen mimořádně populistické, ale především zoufale zbabělé. 
 
Celá kauza farmy Čapí hnízdo dokonale ilustruje, jak zneužití dotačních programů EU poškozuje zájmy společnosti a deformuje konkurenční prostředí. Dotace se bohužel staly i kořistí těch, kteří je vůbec nepotřebují.
 
Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení