Prohlášení ke vzniku nového politického uskupení Pardubice pro lidi

18. listopadu 2013
Prohlášení ke vzniku nového politického uskupení Pardubice pro lidi

Tiskové prohlášení předsedy OS ODS Pardubice.

Sdružení pro Pardubice před komunálními volbami postupně přichází o většinu svých výrazných osobností. Učitel a radní, pan Kubát, oznámil, že již neplánuje kandidovat, poslanec a primář, pan Skalický, se stal členem TOP 09 a nejaktivnější z mladých politiků SPP, starosta Králíček, založil vlastní politické hnutí spolu s dalším starostou za SPP, panem Čapkem.

Stojí za připomenutí, že Sdružení pro Pardubice se snaží prezentovat jako uskupení odborníků a nepolitiků. Ovšem vládnou v Pardubicích, jsou součástí levicové koalice na kraji a díky spolupráci s Věcmi veřejnými měli i své poslance. Nenajdete tak ve městě a v Pardubickém kraji jediné zásadnější rozhodnutí, pod kterým by nebyl podpis člena SPP. K zodpovědnosti se však příliš nehlásí, stejně jako za minulé spoluvlády s ODS.

Nemám teď na mysli pouze neustále odkládané velké opravy a investiční akce v čele s Tyršovými sady, třídou Míru a prostorem tzv. přednádraží, ale také miliony nesmyslně utrácené za projekty a studie, které jsou již od začátku odsouzené k založení do šuplíku. A také okázalou ignoraci vlastního programu, ve kterém třeba odmítají finanční odměny politikům za členství v představenstvech a dozorčích radách.

Vznik středového politického hnutí Pardubice pro lidi svědčí o postupující krizi etablovaných politických stran a uskupení na všech úrovních. Komunální politika v Pardubicích proto nepochybně projde ještě před volbami řadou zemětřesení. Je však jen na stranách, zda dokážou občanům nabídnout nové osobnosti s programem, nebo se v nich prosadí staré mocenské kartely, zodpovědné za současné problémy a hájící pouze vlastní zájmy. Samotné volby budou o jménech a konkrétních krocích v programech, ne o značkách.

Ing. Jiří Janků

předseda oblastního sdružení