17. listopad 2021

17. listopadu 2021
17. listopad 2021

Letos slavíme 32. výročí 17. listopadu 1989, tedy dne, kdy se do naší vlasti po strastiplných 40 letech totalitního komunistického režimu navrátila svoboda a demokracie.

Toto výročí je významné zejména tím, že po sto letech od založení Komunistické strany Československa ztrácí nástupnická KSČM své zastoupení v nejvyšších patrech politiky. Mnozí z nás čekali, že se konce této partaje dočkáme mnohem dřív než letos. Na druhou stranu, jaký krásnější dárek jsme této straně mohli k tak slavnostnímu jubileu věnovat, nežli definitivní odchod z Parlamentu?

Už teď se mně a mým kolegům a kolegyním dýchá v Poslanecké sněmovně svobodněji! A věřím, že právě teď už bude líp!

Zde je přepis mého projevu, který jsem přednesl ve Frenštátě pod Radhoštěm u Pamětní desky k 17. výročí listopadu 1989:

„Dámy a pánové, vážení hosté,

letošní výročí 17. listopadu sice opět není kulaté, ale je mimořádné. Je mimořádné tím, že je…vlastně normální. Takové, jaké mělo být už uplynulá tři desetiletí.

Loni jsem mluvil o tom, že komunisté snad už konečně míří na politické smetiště dějin. A jsem rád, že se tak po uplynulých volbách stalo. KSČM se nedostala do parlamentu a snad mimo jeho brány už definitivně zůstane…

Druhou „normálností“ je, že mám po letech opět slušného, seriózního a schopného premiéra, který není zatížen komunistickou minulostí. Podobně je tomu v čele obou parlamentních komor a jednou tomu možná bude i na Hradě. Mělo by to být běžné, ale ani 32 let po 17. listopadu tomu tak bohužel není.

Znamená to tedy, že změny započaté v roce 1989 teď byly opravdu dokončeny? Nepropadejme iluzi. Jednak z uplynulých tří desetiletí víme, že věci se mění sem a zase zpátky – někdy k lepšímu, někdy k horšímu.

Navíc nejde jen o KSČM. Komunistická mentalita je stále zahryznuta hluboko v naší společnosti. Ať už nabývá podob a diskuzí o totalitních praktikách, cenzuře, omezování svobod a zejména jejich zlehčování…

A i proto je dobré si výročí 17. listopadu dál připomínat. Jako vzpomínku na ty, kteří se tehdy na Národní třídě i při předchozích demonstrací hrdinně postavili policejním pendrekům. Na ty, kteří během celé komunistické totality trpěli. Někteří za to dokonce zaplatili i svým životem.

Vypadnutí KSČM z parlamentu má určitě svůj význam a svoji symboliku. A výměna vládní garnitury je pro zdárný vývoj naší země mimořádně důležitá. Samo o sobě by to ale nestačilo. Demokracie a svoboda se samy bez naší pomoci neuhájí. Ať už jde o politiku, ekonomiku či společenský život. O tom je a dál bude odkaz 17. listopadu.

Děkuji za pozornost.“

Jakub Janda