Tisková zpráva předsedy středočeské ODS Jana Skopečka k povodňové situaci

16. září 2024
Tisková zpráva předsedy středočeské ODS Jana Skopečka k povodňové situaci

(www.ods.cz/region.stredocesky) V posledních dnech čelí Česká republika mimořádně silným a trvalým dešťům, které způsobily rozsáhlé, ničivé povodně na mnoha místech, zejména na Severní Moravě a v Jižních Čechách. Situace ve Středočeském kraji je naštěstí relativně stabilní, vyhnuli jsme se rozsáhlým škodám, což lze mimo jiné přičíst skvělé práci hasičů, složek IZS, pracovníků povodí a především dlouhodobé práci mnoha starostů, kteří v uplynulých letech realizovali protipovodňová, ale i vhodná krajinná opatření s cílem zadržovat vodu.

„I díky důsledným protipovodňovým opatřením je situace ve Středočeském kraji pod kontrolou. Doufejme, že kulminace některých toků nepřinese v našem kraji v nadcházejících hodinách dramatický zvrat. Zkušenosti ukazují, jak důležité je investovat do ochrany před přírodními katastrofami,“ uvedl Jan Skopeček, předseda středočeské ODS.

V reakci na aktuální dramatickou situaci v postižených krajích vyzývá Jan Skopeček Radu Středočeského kraje, aby vyčlenila z krajského rozpočtu či navázaných fondů finanční prostředky a spolu s materiální pomocí je poskytla postiženějším regionům. „Je důležité, abychom vedle měst a obcí v našem regionu, které škody v souvislosti s výraznými dešti zaznamenaly, podpořili ty regiony, které čelí nejhorším následkům povodní. Navrhuji, aby Středočeský kraj poskytl materiální pomoc a finanční prostředky pro okamžité odstraňování škod a obnovu,“ dodal.

Středočeský kraj musí být připraven solidárně pomoci jak finančně, tak i logisticky, aby přispěl ke zmírnění následků této přírodní katastrofy a obnově postižených oblastí. Nikdy nevíme, kdy takovou pomoc budeme potřebovat ve větší míře my.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice