Stanovisko ODS Hradec Králové ke vznikajícím pravidlům pro investory

17. září 2024
Stanovisko ODS Hradec králové ke vznikajícím zásadám pro investory



Oblastní rada ODS Hradec Králové na svém včerejším pravidelném zasedání projednala „Zásady pro spolupráci s investory“, které připravuje investiční náměstek Lukáš Řádek (TOP 09) ve spolupráci se soukromou advokátní společností Frank Bold. Oblastní rada důrazně odmítla současnou podobu dokumentu a vyvolala jednání s koaličními partnery na toto téma.

ODS vnímá tento návrh jako problematický, především kvůli jeho ekonomickým a právním dopadům. Zdůrazňujeme, že investoři již přispívají na veřejnou infrastrukturu prostřednictvím daní, a zavedení kontribučních poplatků by vedlo ke zvýšení cen nemovitostí, což by postihlo koncové kupující a ještě více snížilo dostupnost nemovitostí ve městě.
Dále upozorňujeme na možné narušení právních principů a byrokratickou zátěž, která by zpomalila nové projekty a zvýšila náklady.

ODS Hradec Králové navrhuje vrátit se k diskusi o spravedlivé míře zapojení investorů do rozvoje města, přičemž by měla být zachována podpora výstavby i bez zbytečné byrokracie a navyšování cen nemovitostí.
 


JUDr. Pavel Staněk, MBA

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení

Ing. Oldřich Vlasák

předseda klubu zastupitelů ODS Hradec Králové
radní statutárního města Hradec Králové
emeritní místopředseda Evropského parlamentu

Ing. Miroslav Hloušek

1. náměstek primátorky statutárního města Hradec Králové