ODS NABÍZÍ OPOZICI TŘI MOŽNÉ VARIANTY ZMĚN VE VEDENÍ HRADCE KRÁLOVÉ

16. června 2021
ODS NABÍZÍ OPOZICI TŘI MOŽNÉ VARIANTY ZMĚN  VE VEDENÍ HRADCE KRÁLOVÉ

Občanská demokratická strana (ODS), která se v Hradci Králové aktuálně podílí na vedení města společně s hnutím ANO 2011, nabídla v úterý 15. června zástupcům opozičního bloku tři možné varianty řešení současného stavu. Od loňského podzimu je vedení radnice nekompletní a v zastupitelstvu neexistuje jasná většina.

Veškerá dosavadní jednání o možném uspořádání nové koaliční většiny přitom skončila neúspěchem. „Současný stav neprospívá nikomu – nám ani opozici, ale především městu a lidem. Opozičním subjektům, sdruženým ve čtyřbloku Hradecký demokratický klub – Piráti – KDU-ČSL – Změna pro Hradec a Zelení, jsme proto nabídli tři varianty, jak společně vést město do konce volebního období. Od zachování současného obsazení s podporou opozice pro konkrétní projekty, až po společnou koalici s novým personálním složením. Ve variantě nové koalice je přitom ODS ochotna vzdát se i postu primátora. Věřím, že podobně konstruktivně přistoupí opozice k našim návrhům a podaří se dosáhnout rozumného řešení ve prospěch města. Jsme připraveni k jednání,“ komentuje situaci Pavel Staněk, předseda oblastní rady ODS Hradec Králové.

Opozičním stranám přitom ODS nabízí tyto varianty:

1) Podpora stávajícího vedení města: podpora pro zvolení Martina Soukupa, zastupitele za ODS, do funkce náměstka primátora a podpora pro vybrané projekty do konce volebního období.

2) Obměna stávajícího vedení města: volba zástupců opozičních subjektů do funkcí náměstků a radních na místa aktuálně obsazená zástupci hnutí ANO 2011 s tím, že v radě získají oproti ODS většinu a stávající obsazení postů primátora a náměstka pro rozvoj města zůstane zachováno.

3) Nové vedení města: společná koalice ODS, Hradeckého demokratického klubu, Pirátů, KDU-ČSL a Změny pro Hradec a Zelených na půdorysu 11 radních, primátora a 4 náměstků s principem rovného zastoupení.