Vláda schválila změnu normativních nákladů, výrazně se tak zvýší příspěvek na bydlení

21. září 2022
Vláda schválila změnu normativních nákladů, výrazně se tak zvýší příspěvek na bydlení

(www.vlada.cz) Vláda premiéra Petra Fialy na svém zasedání ve středu 21. září 2022 rozhodla o změně normativních nákladů a tím o výrazném zvýšení příspěvků na bydlení. Kabinet schválil rovněž novelu zákona o liniových stavbách. Díky tomu bude možné zařadit horkovod z Dukovan do Brna mezi prioritní projekty.

Normativní náklady, které slouží k výpočtu výše příspěvku na bydlení, se v letošním roce zvýší již podruhé. První zvýšení proběhlo již 1. ledna, nově pak vzrostou s platností od 1. října 2022. Díky zvýšení normativů dojde nejen k navýšení samotného příspěvku, ale rovněž se rozšíří okruh domácností, které mají na příspěvek nárok.

Výše příspěvků se liší na základě počtu osob v rodině. U bydlení v bytech v nájemní nebo podnájemní smlouvě platí, že pro rodiny s jednou či dvěma osobami činí navýšení normativních nákladů celkem 4 500 korun. Rodiny se třemi a více osobami pak získají navíc 2 500 Kč. U bydlení v bytech družstevních či služebních pak rodina s jednou či dvěma osobami získá navíc 2 500 korun a rodina se třemi a více členy pak 2 000 korun. Více informací na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

„V rámci akutní pomoci lidem jsme dnes odsouhlasili navýšení normativních nákladů, které navýší příspěvek na bydlení až o 4 500 Kč. Příspěvek tak bude více odpovídat skutečným nákladům, které lidé na bydlení vydávají, a zbavíme se umělého stropu, který mohl omezovat lidem přístup k pomoci. Navýšení míří především na ohrožené skupiny, pro ty, kteří bydlí sami, nebo ve dvou, což jsou typicky senioři, nebo matky samoživitelky, dotkne se ale i větších rodin,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Na dnešním jednání schválili ministři také souhlasné stanovisko k poslanecké novele zákona o liniových stavbách, díky které bude projekt horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna zařazen mezi prioritní stavby a bude možné snížit spotřebu plynu.

„Kromě krátkodobých opatření proti zvyšujícím se cenám děláme i koncepční kroky k zajištění energetické suverenity do budoucna. Druhé největší město v ČR je v tuto chvíli z 90 % závislé na plynu, bezemisní teplo z Dukovan bude schopné pokrýt téměř polovinu jeho roční potřeby. Pro Brno bude stavba znamenat zásadní krok k energetické soběstačnosti, ale tento krok má význam pro celou Českou republiku,“ doplnil Petr Fiala.