Vláda schválila změnu normativních nákladů, výrazně se tak zvýší příspěvek na bydlení

21. září 2022

(www.vlada.cz) Vláda premiéra Petra Fialy na svém zasedání ve středu 21. září 2022 rozhodla o změně normativních nákladů a tím o výrazném zvýšení příspěvků na bydlení. Kabinet schválil rovněž novelu zákona o liniových stavbách. Díky tomu bude možné zařadit horkovod z Dukovan do Brna mezi prioritní projekty.

Normativní náklady, které slouží k výpočtu výše příspěvku na bydlení, se v letošním roce zvýší již podruhé. První zvýšení proběhlo již 1. ledna, nově pak vzrostou s platností od 1. října 2022. Díky zvýšení normativů dojde nejen k navýšení samotného příspěvku, ale rovněž se rozšíří okruh domácností, které mají na příspěvek nárok.

Výše příspěvků se liší na základě počtu osob v rodině. U bydlení v bytech v nájemní nebo podnájemní smlouvě platí, že pro rodiny s jednou či dvěma osobami činí navýšení normativních nákladů celkem 4 500 korun. Rodiny se třemi a více osobami pak získají navíc 2 500 Kč. U bydlení v bytech družstevních či služebních pak rodina s jednou či dvěma osobami získá navíc 2 500 korun a rodina se třemi a více členy pak 2 000 korun. Více informací na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

„V rámci akutní pomoci lidem jsme dnes odsouhlasili navýšení normativních nákladů, které navýší příspěvek na bydlení až o 4 500 Kč. Příspěvek tak bude více odpovídat skutečným nákladům, které lidé na bydlení vydávají, a zbavíme se umělého stropu, který mohl omezovat lidem přístup k pomoci. Navýšení míří především na ohrožené skupiny, pro ty, kteří bydlí sami, nebo ve dvou, což jsou typicky senioři, nebo matky samoživitelky, dotkne se ale i větších rodin,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Na dnešním jednání schválili ministři také souhlasné stanovisko k poslanecké novele zákona o liniových stavbách, díky které bude projekt horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna zařazen mezi prioritní stavby a bude možné snížit spotřebu plynu.

„Kromě krátkodobých opatření proti zvyšujícím se cenám děláme i koncepční kroky k zajištění energetické suverenity do budoucna. Druhé největší město v ČR je v tuto chvíli z 90 % závislé na plynu, bezemisní teplo z Dukovan bude schopné pokrýt téměř polovinu jeho roční potřeby. Pro Brno bude stavba znamenat zásadní krok k energetické soběstačnosti, ale tento krok má význam pro celou Českou republiku,“ doplnil Petr Fiala.