Občanská demokratická strana odmítá plošné zdanění živnostníků

11. prosince 2013
Občanská demokratická strana odmítá plošné zdanění živnostníků

Návrh na zavedení minimální daně je trestem pro živnostníky za neschopnost státu vybírat daně a odhalovat daňové úniky. Jde o naprosto nesystémové řešení, neboť daň z příjmu je vždy vyjádřena jako část zisku. Pokud mají podle vznikající koalice odvádět povinně daň i živnostníci, kteří zisku nedosahují, je to nesmyslné řešení.

 
Je evidentní, že prohlášení stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka, který živnostníky přirovnal k parazitům, bylo autentickým vyjádřením postoje sociální demokracie k živnostníkům. 
 
Občanská demokratická strana nepodpoří žádné návrhy, které jsou založeny a priori na předpokladu, že živnostníci jsou daňoví podvodníci. Pokud u určitých skupin podnikatelů existuje podezření na daňové úniky, je povinností finanční správy toto jednání odhalit a daň doměřit. Navrhované plošné stanovení minimální daně pro všechny na tuto kontrolní roli státu zcela rezignuje.
 
„Návrh na zavedení minimální daně nás nepřekvapuje. Živnostníci byli pro sociální demokracii vždy trnem v oku. Jsou to totiž kreativní, nezávislí lidé, které nelze uplatit sociálními dávkami ani si je získat nenávistí vůči schopným a úspěšným lidem. A lídr zdánlivě pravicového hnutí ANO, pan Babiš, se už před volbami nechal slyšet, že malí a střední podnikatelé si nezaslouží žádnou podporu,“ dodává úřadující předseda ODS Martin Kuba.