Tlak prezidenta na nejvyššího státního zástupce je nepřijatelný. Svolávám schůzku předsedů opozičních stran

20. září 2019
Tlak prezidenta na nejvyššího státního zástupce je nepřijatelný. Svolávám schůzku předsedů opozičních stran

(www.ods.cz) Komentář předsedy ODS k aktuální politické situaci.

Petr Fiala„Prezident Zeman svým prohlášením o možné abolici pro Andreje Babiše vytváří nepřijatelnou situaci pro nejvyššího státního zástupce. Dává mu dopředu a zcela nepokrytě najevo, že ať již udělá v případě Čapího hnízda cokoli, je to jedno. Je to v rozporu se všemi dosavadními prohlášeními prezidenta Zemana o tom, jak bude využívat tuto prezidentskou pravomoc. A je to další tvrdý úder v důvěru v právní stát a rovnost občanů před zákonem.

Po předsedovi vlády Babišovi se teď i prezident Zeman nanejvýš necitlivým způsobem vysmívá úloze a pozici státního zastupitelství. Místo zdrženlivosti v nanejvýš citlivé situaci nadále jitří emoce. A dává najevo, že jsou tu dvě kategorie politiků, dvě kategorie občanů, pro které platí jiná pravidla a jiné normy.

Ctím výsledky voleb ve vztahu k prezidentovi i ve vztahu k Poslanecké sněmovně. Síla opozice je limitována počtem jejích mandátů. Přesto nechci, abychom mlčením přecházeli to, co by ještě včera bylo nepřijatelné. A aby se to zítra už zdálo celkem normální a běžné.

Vzhledem k nepřijatelnému tlaku prezidenta Zemana na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce ve věci Čapího hnízda – a důsledkům pro důvěru v právní stát a rovnost před zákonem – jsem proto navrhl předsedům opozičních stran (Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) abychom se v úterý před jednáním PS setkali a zformulovali náš společný postoj jako jasnou pozici politické alternativy.

Petr Fiala

předseda ODS