8. listopadu 2019

(www.ods.cz) ​​​​​​​Poslanecká sněmovna dnes schválila zákon o právu občana na digitální službu. Občanští demokraté dlouhodobě prosazují moderní a chytrý stát, který lidem usnadní život a zjednoduší komunikaci s úřady. Proto od samého začátku stojí u přípravy tohoto zákona.

„Zákon o právu občana na digitální službu je norma, která přináší revoluci v elektronizaci a konečně významně urychlí služby státu, které jsou užitečné a lidem pomohou. Konečně můžeme dohánět ostatní státy jako Estonsko či Velkou Británii, které jsou na čele pelotonu digitalizace. Úřady už nebudou chtít, aby lidé znovu a znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými a novými průkazy. Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají. Příští rok má vláda na vytvoření katalogu služeb, které mají dostat elektronickou formu. Bude to zároveň příležitost k pořádné inventuře agend státu,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Považuji ale za důležité říci, že všechny tyto služby budou k dispozici občanům, kteří o to budou mít zájem. Samozřejmě bude zachována stávající forma komunikace s úřady, aby ti, kteří nechtějí nebo nemohou komunikovat přes internet, mohli své věci vyřídit tradičním způsobem,“ dodává Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany