Konečně můžeme dohánět ostatní státy jako Estonsko či Velkou Británii, které jsou na čele pelotonu digitalizace

8. listopadu 2019
Konečně můžeme dohánět ostatní státy jako Estonsko či Velkou Británii, které jsou na čele pelotonu digitalizace

(www.ods.cz) ​​​​​​​Poslanecká sněmovna dnes schválila zákon o právu občana na digitální službu. Občanští demokraté dlouhodobě prosazují moderní a chytrý stát, který lidem usnadní život a zjednoduší komunikaci s úřady. Proto od samého začátku stojí u přípravy tohoto zákona.

„Zákon o právu občana na digitální službu je norma, která přináší revoluci v elektronizaci a konečně významně urychlí služby státu, které jsou užitečné a lidem pomohou. Konečně můžeme dohánět ostatní státy jako Estonsko či Velkou Británii, které jsou na čele pelotonu digitalizace. Úřady už nebudou chtít, aby lidé znovu a znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými a novými průkazy. Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají. Příští rok má vláda na vytvoření katalogu služeb, které mají dostat elektronickou formu. Bude to zároveň příležitost k pořádné inventuře agend státu,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Považuji ale za důležité říci, že všechny tyto služby budou k dispozici občanům, kteří o to budou mít zájem. Samozřejmě bude zachována stávající forma komunikace s úřady, aby ti, kteří nechtějí nebo nemohou komunikovat přes internet, mohli své věci vyřídit tradičním způsobem,“ dodává Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu