Parky jsou nedílnou součástí kvalitního bydlení, dejme je do pořádku

20. září 2018
Parky jsou nedílnou součástí kvalitního bydlení, dejme je do pořádku

(Pravá 5) Naše městská část je žádanou lokalitou pro bydlení, i pro velké množství zeleně. Parky nabízí všem generacím místo pro relaxaci i aktivní odpočinek, navíc pozitivně působí na okolní klima. Některé parky a rozmanité zelené plochy však nejsou dostatečně přístupné a udržované. Naším cílem je usnadnit lidem jejich využití a zpříjemnit tím pobyt v přírodě nejen při nesnesitelných vedrech. V parcích chybí sociální zázemí, ale i více volnočasových aktivit a přírodních dětských hřišť. Proto činíme kroky k nápravě.

Připravujeme revitalizaci Motolských rybníků včetně existujícího přírodního koupaliště a okolních zarostlých zelených ploch. Naším cílem je rozšíření rybníka o čisticí plochu s vodními rostlinami, kdy biotop zlepší kvalitu vody pro koupání, dále pak zkvalitnění přístupových cest a vybudování parku s přírodním dětským hřištěm. Usilujeme o vykoupení pozemků, abychom zachránili Vidouli a park Kavalírka. Postupně revitalizujeme parky ve správě městské části.

Dalším nedostatkem je neprostupnost jednotlivých parků. Proto pracujeme například na propojení jednotlivých parků Motolského údolí cestou ve svazích vhodnou pro pěší i cyklisty a dobře dostupnou z okolí. Lidé se pak dostanou příjemnou cestou od Motolských rybníků nebo z Vidoule až na Smíchov. Připravujeme i naučnou stezku Habrová propojující Barrandov s Prokopským údolím a Dívčími hrady.

Dostatek zeleně prosazujeme i u nové rezidenční zástavby. Nový park byl již otevřen v areálu Waltrovka, v rámci projektu Smíchov City vzniknou dva nové parky o celkové rozloze 22 tisíc metrů čtverečních. U nové výstavby na Barrandově plánujeme okružní park včetně sportovišť a volnočasových aktivit, ale i jezírek. Ty budou mít trvalou hladinu vody a zároveň budou sloužit k zadržování dešťové vody rozvojového území v krajině místo dalšího zatěžování nedostatečné kanalizační sítě.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5
kandidát ODS číslo 3 do ZMČ Praha 5

Štítky:
komentář